Csarnok építés, ipari épületek tervezése: helyezze biztos kezekbe projektjét!

 

Ipari épület úgy, ahogy elképzelte, felmérésektől és tervezéstől az átadásig

 

A csarnok építés, irodaház illetve az ipari épületek tervezése és kivitelezése jelentősen eltér bármilyen egyéb építészmérnöki munkától. Egészen más kritériumoknak kell, hogy megfeleljen a létesítmény, illetve nem azonosak a kivitelezés fázisai sem felújítás esetleg új építés esetén sem. Éppen ezért, az a legfontosabb, hogy olyan tervező kezébe adja projektjét, aki rendelkezik már csarnok építésben szerzett tapasztalattal, továbbá, nemcsak megtervezett egy ipari épületet, hanem az valóban elkészült.

 

Hatékony munkafolyamatok egy célirányosan tervezett csarnokban

 

Akár gyártó-, akár raktárcsarnokot szeretne vállalkozása számára terveztetni és építtetni, a jövőben a munkafolyamatokat az épület kialakítása meghatározza majd. Ezért is lényeges tapasztalt építészeti tervezőt megbízni, hiszen rendelkezik a megfelelő rálátással nemcsak műszakilag, hanem funkcionálisan is az építési előírásoknak megfelelően.

Könnyűszerkezetes csarnokok kivitelezési szakaszai a megelőző lépésektől az átadásig:

 • Geodéziai felmérések, talajmechanikai vizsgálatok;
 • Tervezési feladatok – koncepció-, engedélyes-, kiviteli- és gyártmányterv
 • Engedélyezési eljárások és építési engedély megszerzése
 • Földmunkák elvégzése;
 • Alapozási feladatok;
 • Szerkezetépítés
 • Homlokzat- és tetőburkolás
 • Homlokzati nyílászárók beépítése
 • Ipari padló kialakítása;
 • Épületgépészeti munkák
 • Épületvillamossági munkák
 • Belső munkák, belső nyílászárók, szakipari munkák, stb.
 • Átadás-átvétel.
 • Használatba vételi engedély
ipari épületek tervezése

A megelőző felmérések jelentősége

 

Geodéziai felmérés:

 

a tervezés és a kivitelezés alapján döntő szerepet tölthet be. Egy tapasztalt tervező a megfelelő adatok birtokában történő meghatározás alapján felméri a leginkább megfelelő padlószintet, így a lehető legkedvezőbb földmérleggel és legkevesebb föld-leszedéssel, illetve legkevesebb feltöltéssel lesz elérhető a kívánt terepszint.

 

Talajmechanikai vizsgálat:

 

döntő fontosságú kérdésekre adhat akár előzetesen is választ, ezért már a telek kiválasztásakor szükséges elvégeztetni.

 • Milyen alapozási mód választható, szükséges-e a sokszorosan drágább cölöp alapozás?
 • Hol van a teherbíró talaj szintje?
 • Van-e, illetve milyen mélyen talajvíz?
 • Amennyiben van, milyen összetételű a feltöltés, szükséges-e az eltávolítása?

 

MEGTERVEZZÜK IPARI ÉPÜLETÉT – teljeskörű tervezési szolgáltatást nyújtunk Önnek raktár, csarnoképítés területén jártas szakember-csapattal.

 

Kérjen ajánlatot, hogy ipari épülete ne csak kiszolgálja az elvárt egyedi célokat, hanem segítse a cég, vállalkozás fejlődését, bővülését is.

 

Dolgozzunk együtt!

 

Mi mindenben tér el az ipari épületek kivitelezése egy családi ház tervezés, építés esetén?

 

Összegyűjtöttük a legfontosabb környezeti, műszaki és kivitelezési tudnivalókat, amelyek bizonyítják, hogy csarnok építés projekt esetén megbízói érdek az ipari épületekben tapasztalt tervező felkérése.

 

 • Környezetvédelmi előírások

Már a tervezés legelején nélkülözhetetlen körbejárni a környezetvédelmi előírásokat, például az ipari és szennyvízkezelés, a termelési folyamat közben keletkező esetleges gázok és anyagok kezelésének témakörében. Azzal is érdemes tisztában lenni, hogy 3 hektáros telekméret fölött kötelező előzetesen környezeti hatástanulmányt készíttetni!

 • Előzetes felmérés, engedélyezés

Engedélyezési eljárás során legtöbb esetben szükséges a régészeti hatóságok bevonása is; erről a megfelelő szakmai szervvel már előre érdemes egyeztetést kezdeményezni csarnoképítés előtt. Könnyűszerkezetes csarnok váz esetében is.

 • Épületszerkezeti jellemzők

Az ipari épületek alapvetően könnyűszerkezetesek, vasbeton vagy acélszerkezetes csarnokváz, raktár felületére szendvicspanel falburkolat kerül.

 • A szendvicspanel a legkorszerűbbek közé tartozó építőipari technológia. Amellett, hogy kiemelkedő hőszigetelő tulajdonságokkal bír, gyorsan kivitelezhető, ezzel együtt esztétikus megoldást jelent. Kifejezetten tartós; lemezburkolata műanyag bevonattal rendelkező, horganyzott acéllemez.

 

 • Tetőszerkezet tulajdonságai

A könnyűszerkezetes csarnok tetőkialakítása a trendnek megfelelően modern stílusú lapostető. Klasszikus nyeregtetős vagy félnyereg-tetős megoldás ma már csak a kisebb alapterületű épületek esetén jellemző, nagyobb alapterületű csarnokoknál és egyéb ipari létesítményeknél semmiképp.

 • A tetőszerkezet magasbordás trapézlemezen kőzetgyapot-, esetleg PIR / IPN hab-hőszigeteléssel és lejtésképzéssel rendelkezik; természetesen a hozzá tartozó komplett rétegrenddel, mint a párazárás és a vízszigetelés.

 

 • Körültekintő tűzvédelmi tervezés

Akár 10 milliós nagyságrendben is spórolhat a kivitelezési költségeken, ha kellő figyelmet fordít tűzvédelmi kialakításra ipari épületek biztonsága érdekében. Ennek meghatározó szempontjai a teljesség igénye nélkül az alábbiak:

 • hő- és füstelvezetés pontos meghatározása;
 • hasadó-nyíló felületek kialakítása;
 • sprinkler rendszer szükségessége;
 • füstkupolák mennyiségének, méretének pontos megadása;
 • tűzgátak kialakítása;
 • szellőztető rendszer.

 

 • Csomópontok kialakítása

Más szempontokat kell ipari épületek, csarnoképítés terv során mérlegelni, mint lakóházak esetén, kiemelten a terhelés és az egyedi igénybevétel tekintetében.

 • Amennyiben csarnokot tervez, különleges elvárások is megjelenhetnek

…Amelyekhez mindenképp gyakorlott épületgépész tervező szakemberre van szükség. Ilyen elvárások lehetnek például a gyártó téri páratartalomra, hőmérsékletre vagy légsebességre vonatkozók.

 • Megfelelés valamely biztosító társaság igényeinek

Ilyen például az FM Global; és ezekkel a megfeleltetésekkel is fontos, hogy tisztában legyen a tervező szakember.

 

Csarnoképítésben tapasztalt tervezővel jelentős összeget takaríthat meg az építkezés során

Ha már megvan a csarnok építés, kivitelezés területén jártas tapasztalt tervező, jöhetnek a kivitelezés lépései

 

Milyen lehetőségek állnak Ön előtt, amennyiben csarnokot tervez építtetni?

csarnok építés

Generálkivitelező megbízása raktárcsarnok, gyártócsarnok vagy más ipari épület kivitelezésére

Amennyiben úgy dönt, hogy egy generálkivitelező felügyeli a csarnokot, akkor elegendő lesz egyetlen szerződés. Ebben a kivitelező meghatározza az ütemtervet, a díjakat, illetve a határidőt is, mely alapján mindenért vállalja a felelősséget. Ez első hallásra ideális megoldást jelent, hiszen kivitelezésektől a műszaki ellenőrzésig egyetlen kézben fut össze a projekt, azonban megvannak a hátrányai is. Az alvállalkozókat a generálkivitelező választja meg, erre nincsen megbízói befolyás, így közel sem biztos, hogy csarnoképítés projektje szempontjából legmagasabb tudású alvállalkozók dolgoznak majd a csarnokán. Másik hátránya pedig az ár, ami kimondottan magasra rúghat.

Ha a „másik utat” választja, és önállóan áll neki az ipari épület, acélszerkezetes csarnok kivitelezésének, a projektvezetői feladatokat pedig Ön, vagy közvetlen beosztottja látja el, szintén bírhat előnyökkel és komoly hátrányokkal is. Bár az alvállalkozókat megválogathatja, és nem kell a kivitelezői plusz díjakat megfizetnie, a projekt során olyan műszaki kérdések merülhetnek fel, amelyekre korántsem biztos, hogy Ön vagy bármely alkalmazottja tudja majd a megfelelő válaszokat. Az önálló projektvezetés gyakran mérhetetlen csúszásokat okoz az ipari épületek kivitelezésében, az emiatt (is) keletkező pluszköltségek pedig még a generálkivitelező díját is meghaladhatják.

 

Mi erre találtunk egy ideális megoldást, és megalkottuk az OPEN BOOK építési projektvezetés modellt.

 

A megbízóbarát projektmenedzsment folyamatokban egyesítettük egy generálkivitelező megbízásának, illetve az önálló projektszervezésnek az előnyeit, és ki tudtuk váltani a jellemző hátrányokat. Komplex generáltervezéstől (koncepció-, engedélyes-, kiviteli-, gyártmány-) a műszaki ellenőrzésig, azaz a legutolsó lépésekig, egyetlen komplex csomagban segítünk csarnok, ipari létesítményének építési kivitelezésében. Közvetlenül gyártói ajánlatokkal tudunk dolgozni, az alvállalkozói listát egyeztetjük, és megversenyeztetjük a szóba jöhető szakembereket. Mi készítjük a kivitelezési ütemtervet is, amelynek betartatásáért vállaljuk a felelősséget. Mindezt ráadásul a generálkivitelezői költségekhez képest 20-30%-kal olcsóbban.

Kérjen részletes tájékoztatót az OPEN BOOK projektmenedzsment részleteiről, működéséről.

 

Tervezésre | kivitelezési projektmenedzsmentre | vagy a teljes projektre vonatkozóan, kérje ajánlatunkat!

Kedvező konstrukciót kínálunk az építőipar területén csarnok tervezés és építésre projekt egységenként, illetve komplexen akár első tollvonástól az épület átadásáig.

 

Dolgozzunk együtt!

Keressen bennünket és kérjen ajánlatot. Irodánk elérhetősége: Leidecker and Partner Kft, Budapest, Lorántffy Zsuzsanna u. 15/B

Tel: 06 20 566 9787