Csarnok tervezés, csarnok építés, ipari épületek tervezése: helyezze biztos kezekbe projektjét!

 

Ipari építési munkák úgy, ahogy elképzelte, felmérésektől és tervezéstől az átadásig

 

A kereskedelmi vagy ipar csarnok építés, irodaház illetve az ipari épületek, csarnokok tervezése és kivitelezése jelentősen eltér bármilyen egyéb építészmérnöki munkától. Egészen más kritériumoknak kell, hogy megfeleljen a létesítmény, illetve nem azonosak a kivitelezés fázisai sem felújítás esetleg új építés esetén sem. Éppen ezért, az a legfontosabb, hogy olyan tervező kezébe adja csarnoképítés projektjét, aki rendelkezik már ipari park, csarnok építés során szerzett tapasztalattal, továbbá, nemcsak megtervezett egy ipari épületet, hanem az valóban elkészült.

 

Hatékony munkafolyamatok egy célirányosan tervezett ipari csarnok építés esetén

 

Akár gyártó-, akár raktár vagy kereskedelmi csarnok építés vagy tervezés szerepel a terveiben vállalkozása számára, a jövőben a munkafolyamatokat az épület kialakítása is meghatározza majd. Ezért is lényeges tapasztalt építészeti tervezőt megbízni, hiszen rendelkezik a megfelelő rálátással nemcsak műszakilag, hanem funkcionálisan is az építési előírásoknak megfelelően.

Könnyűszerkezetes csarnok építés kivitelezési szakaszai a megelőző lépésektől az átadásig:

 • Geodéziai felmérések, talajmechanikai vizsgálatok;
 • Tervezési feladatok – koncepció-, engedélyezési terv, kiviteli- és gyártmánytervek
 • Csarnoképítés engedélyezési eljárások és építési engedély megszerzése
 • Földmunkák elvégzése;
 • Alapozási feladatok;
 • Szerkezetépítés
 • Homlokzat- és tetőburkolás
 • Homlokzati nyílászárók beépítése
 • Ipari padló kialakítása;
 • Épületgépészeti munkák
 • Épületvillamossági munkák
 • Belső munkák, belső nyílászárók, szakipari munkák, stb.
 • Átadás-átvétel.
 • Használatba vételi engedély, kiviteli terv
 • Logisztikai feladatok megtervezése
ipari épületek tervezése

A megelőző felmérések jelentősége csarnok vagy egyéb ipari, kereskedelmi épület tervezése esetén

 

Geodéziai felmérés:

 

a tervezés és a kivitelezés alapján döntő szerepet tölthet be. Egy tapasztalt tervező a megfelelő adatok birtokában történő meghatározás alapján felméri a leginkább megfelelő padlószintet, így a lehető legkedvezőbb földmérleggel és legkevesebb föld-leszedéssel, illetve legkevesebb feltöltéssel lesz elérhető a kívánt terepszint.

 

Talajmechanikai vizsgálat:

 

döntő fontosságú kérdésekre adhat akár előzetesen is választ, ezért már a telek kiválasztásakor szükséges elvégeztetni.

 • Milyen alapozási mód választható, szükséges-e a sokszorosan drágább cölöp alapozás?
 • Hol van a teherbíró talaj szintje?
 • Van-e, illetve milyen mélyen talajvíz?
 • Amennyiben van, milyen összetételű a feltöltés, szükséges-e az eltávolítása?

 

MEGTERVEZZÜK IPARI ÉPÜLETÉT – teljeskörű tervezési szolgáltatást nyújtunk Önnek raktár, csarnoképítés területén jártas szakember-csapattal.

 

Kérjen ajánlatot, hogy ipari épülete ne csak kiszolgálja az elvárt egyedi célokat, hanem segítse a cég, vállalkozás fejlődését, bővülését is.

 

Dolgozzunk együtt!

 

Mi mindenben tér el az ipari épületek tervezése, kivitelezése egy családi ház építés esetén?

 

Összegyűjtöttük a legfontosabb környezeti, műszaki és kivitelezési tudnivalókat, amelyek bizonyítják, hogy raktár, kereskedelmi vagy ipari épület,  csarnok építés projekt esetén megbízói érdek az ipari épületekben tapasztalt tervező felkérése.

 

 • Környezetvédelmi előírások

Már a tervezés legelején nélkülözhetetlen körbejárni a környezetvédelmi előírásokat, például az ipari és szennyvízkezelés, a termelési folyamat közben keletkező esetleges gázok és anyagok kezelésének témakörében. Azzal is érdemes tisztában lenni, hogy 3 hektáros telekméret fölött kötelező előzetesen környezeti hatástanulmányt készíttetni!

 • Előzetes felmérés, engedélyezés

Engedélyezési eljárás során legtöbb esetben szükséges a régészeti hatóságok bevonása is; erről a megfelelő szakmai szervvel már előre érdemes egyeztetést kezdeményezni csarnoképítés terv előtt. Könnyűszerkezetes csarnok váz tervezés esetében is.

 • Épületszerkezeti jellemzők

Az ipari épületek alapvetően könnyűszerkezetesek, vasbeton vagy acélszerkezetes csarnokváz, raktár felületére szendvicspanel falburkolat kerül.

 • A szendvicspanel a legkorszerűbbek közé tartozó építőipari technológia. Amellett, hogy kiemelkedő hőszigetelő tulajdonságokkal bír, gyorsan kivitelezhető, ezzel együtt esztétikus megoldást jelent. Kifejezetten tartós; lemezburkolata műanyag bevonattal rendelkező, horganyzott acéllemez.

 

 • Tetőszerkezet tulajdonságai

A könnyűszerkezetes csarnokok tetőkialakítása a trendnek megfelelően modern stílusú lapostető. Klasszikus nyeregtetős vagy félnyereg-tetős megoldás ma már csak a kisebb alapterületű épületek esetén jellemző, nagyobb alapterületű ipari csarnok épületek és egyéb ipari létesítmények esetében semmiképp.

 • A tetőszerkezet magasbordás trapézlemezen kőzetgyapot-, esetleg PIR / IPN hab-hőszigeteléssel és lejtésképzéssel rendelkezik; természetesen a hozzá tartozó komplett rétegrenddel, mint a párazárás és a vízszigetelés.

 

 • Körültekintő tűzvédelmi tervezés

Akár 10 milliós nagyságrendben is spórolhat a beruházás,  kivitelezés költségein, ha kellő figyelmet fordít tűzvédelem tervezési folyamataira ipari épületek biztonsága érdekében. Ennek meghatározó szempontjai a teljesség igénye nélkül az alábbiak:

 • hő- és füstelvezetés pontos meghatározása;
 • hasadó-nyíló felületek kialakítása;
 • sprinkler rendszer szükségessége;
 • füstkupolák mennyiségének, méretének pontos megadása;
 • tűzgátak kialakítása;
 • szellőztető rendszer.

 

 • Csomópontok kialakítása

Más szempontokat kell ipari épületek, csarnoképítés terv során mérlegelni, mint lakóházak, családi házak esetén, kiemelten a terhelés és az egyedi igénybevétel tekintetében.

 • Amennyiben csarnokot tervez, különleges elvárások is megjelenhetnek

…Amelyekhez mindenképp gyakorlott épületgépész tervező szakemberre van szükség. Ilyen elvárások lehetnek például a gyártó téri páratartalomra, hőmérsékletre vagy légsebességre vonatkozók.

 • Megfelelés valamely biztosító társaság igényeinek

Ilyen például az FM Global; és ezekkel a megfeleltetésekkel is fontos, hogy tisztában legyen a tervező szakember.

 

Csarnoképítés folyamatiban tapasztalt tervezővel jelentős összeget takaríthat meg az építkezés során. Avagy hogyan csökkenthető egy ipari csarnok építés ára?

Ha már megvan az ipari csarnok építés, kivitelezés területén jártas tapasztalt tervező, jöhetnek a kivitelezés lépései

 

Milyen lehetőségek állnak Ön előtt, amennyiben ipari csarnok építésését tervezi?

csarnok építés

Generálkivitelező megbízása raktárcsarnok, gyártócsarnok vagy más ipari épület kivitelezésére

Amennyiben úgy dönt, hogy egy generálkivitelező felügyeli az ipari csarnok építését, akkor elegendő lesz egyetlen szerződés. Ebben a kivitelező meghatározza az ütemtervet, felügyeli a munkát, a díjakat, illetve a határidőt is, mely alapján mindenért vállalja a felelősséget. Ez első hallásra ideális megoldást jelent, hiszen kivitelezésektől a műszaki ellenőrzésig egyetlen kézben fut össze a projekt, azonban megvannak a hátrányai is. Az alvállalkozókat a generálkivitelező választja meg, erre nincsen megbízói befolyás, így közel sem biztos, hogy csarnoképítés projektje szempontjából legmagasabb tudású alvállalkozók dolgoznak majd a csarnokán. Másik hátránya pedig a minőség és az ár, ami kimondottan magasra rúghat. Érdemes mérlegelni ezeket a szempontokat, hiszen az idei évben több építőipari pályázat is útjára indult, ne kapkodjuk el a kivitelezést. Érdemes megfontoltan, előrelátóan cselekedni.

Ha a „másik utat” választja, és önállóan áll neki a mezőgazdasági, az ipari épület, acélszerkezetes csarnok kivitelezésének, a projektvezetői feladatokat pedig Ön, vagy közvetlen beosztottja látja el, szintén bírhat előnyökkel és komoly hátrányokkal is. Bár az alvállalkozókat megválogathatja, és nem kell a kivitelezői plusz díjakat megfizetnie, a csarnoképítés projekt során olyan műszaki kérdések merülhetnek fel, amelyekre korántsem biztos, hogy Ön vagy bármely alkalmazottja tudja majd a megfelelő válaszokat. Az önálló projektvezetés gyakran mérhetetlen csúszásokat okoz az ipari épületek kivitelezésében, az emiatt (is) keletkező pluszköltségek pedig még a generálkivitelező díját is meghaladhatják.

 

Cégünk erre talált egy ideális megoldást, és megalkottuk az OPEN BOOK építési projektvezetés modellt.

 

A megbízóbarát projektmenedzsment folyamatokban egyesítettük egy generálkivitelező megbízásának, illetve az önálló projektszervezésnek az előnyeit, és ki tudtuk váltani a jellemző hátrányokat. Komplex generáltervezéstől (koncepció-, engedélyes-, kiviteli-, gyártmány-) a műszaki ellenőrzésig, azaz a legutolsó lépésekig, egyetlen komplex csomagban vállalunk csarnok, ipari létesítményének építési kivitelezésének lebonyolításának szervezését. Közvetlenül gyártói, minőségi ajánlatokkal tudunk dolgozni, az alvállalkozói listát egyeztetjük, és megversenyeztetjük a szóba jöhető szakembereket. Mi készítjük a kivitelezési ütemtervet is, amelynek betartatásáért vállaljuk a felelősséget. Mindezt ráadásul a generálkivitelezői költségekhez képest 20-30%-kal olcsóbban.

Kérjen részletes tájékoztatót az OPEN BOOK projektmenedzsment részleteiről, működéséről.

 

Tervezésre | kivitelezési projektmenedzsmentre | vagy a teljes projektre vonatkozóan, kérje ajánlatunkat!

Kedvező konstrukciót kínálunk az építőipar területén csarnok tervezés és építésre projekt egységenként, illetve komplexen akár első tollvonástól az épület átadásáig.

Írjon nekünk és beszéljük át elképzeléseit! Kérjen árajánlatot.

 

Dolgozzunk együtt!

Keressen bennünket és kérjen ajánlatot. Irodánk elérhetősége: Leidecker and Partner Kft, Gold Irodaház, 1139 Budapest, Forgách utca 19.

Tel: