1. Home
 2. >
 3. Tudástár
 4. >
 5. 2021. Október 6. az...

2021. Október 6. az építészeti világnap – Mit jelent számunkra az építészeti tervezés és a projektmenedzsment?

Az építészet, mint kifejezés nagyon színes tartalmat hordoz magában. Amellett, hogy a tervezés és kivitelezés szemszögéből nézve egyértelműen műszaki fogalom, emberi tényezőként is komoly szerepe van a mindennapjainkban.

Gondoljunk csak arra, miként határozza meg a városképet az építészet!
Egészen más például Rómában, ókori építészeti emlékek közt sétálgatni, mint amilyen New Yorkban, modernebb épületek, ikonikus felhőkarcolók alatt. Az adott városkép mellett pedig igen fontosak a látnivalók is. Képzeljük csak el, milyen lenne Barcelona Gaudí alkotásai nélkül, vagy Prága akkor, ha egyszer csak eltűnne legrégebbi hídja, a 30 szoborral díszített gótikus Károly-híd…
Egy építészeti alkotás vagy épp annak hiánya könnyedén formálja egy település arculatát. Hogy kinek mi hangulatos vagy érdekes, egyéni ízlés kérdése, ám ahhoz nem fér kétség, hogy az „épített világ” befolyása erőteljes.
Nemcsak látványra vagy turistaként, hanem funkcionálisan is, ott, ahol élünk hatással van ránk az építészet
Amellett, hogy az épületek kapcsán elsőként kétségkívül küllemük, stílusuk, hatásuk jut az eszünkbe, nem szabad arról sem elfeledkezni, hogy a legtöbbjük funkcionális szerepet tölt be. Túl a lakóházakon, a kereskedelmi épületek, például üzletházak, plázák, vásárcsarnokok vagy akár irodák épületei „szolgálatot” teljesítenek minden egyes nap, akárcsak azok az ipari építmények, amelyek a városhatárokon kívül sejlenek fel, a gyártócsarnokok és a raktárak.
Amikor kimondjuk azt a szót, hogy építészet, ez a sokszínűség az, ami eszünkbe jut! Az esztétikai érték és a funkcionalitás egyensúlya, a lehetőségek sokfélesége.

Az építészeti tervezés első lépései és a költségvetés is pont ilyen hétköznapi kérdéseken dőlnek el
Mielőtt építészeti tervezés projektre szerződünk egy ügyféllel, mindig elmondjuk neki, hogy az ajánlatkérésben a legfontosabb kérdések az épületet érintő alapvető vonások!

 • Hol helyezkedik majd el az épület? Környezeti tényező, városkép, adottságok miatt fontos.
 • Milyen funkciót tölt majd be?
 • A funkció függvényében: milyen helyiségekre lesz szükség az épületben, illetve milyen helyigényei lesznek majd a berendezésének?

Megbízható beruházás, adott területen szakértő építész tervezővel
A funkció és az ehhez köthető igények feltérképezését követően, nélkülözhetetlen figyelni arra, hogy az építészeti tervezést végző szakértő rendelkezzen az adott területen szükséges tapasztalattal! Nem mindegy ugyanis, hogy valaki kimondottan lakóépületek tervezésében rendelkezik megfelelő jártassággal, vagy épp főként ipari épületekre specializálódott.
A fent leírt sokféleség is bizonyítja ennek fontosságát, hiszen az egyes építészeti tervezés feladatok során más-más követelményeknek kell, hogy megfeleljen a tervező.
Tudjon meg többet ÉPÍTÉSZETI TERVEZÉS szolgáltatásunkról, bízza megfelelő szakértőre építészeti tervezés projektjét!
A Leidecker & Partner ipari épületek, illetve irodaépületek tervezésére specializálódott, és sokévnyi szakértői tapasztalattal dolgozunk azon, hogy ügyfeleink megtérülő építészeti beruházásokba vágjanak bele!

Építészeti szolgáltatásainknak azonban itt nincs vége: ismerje meg országosan egyedülálló kivitelezési modellünket is!
Amellett, hogy az építészeti tervezést ipari vagy irodaépületére a maximális elvárható szakértelemmel végezzük el, komplexen a teljes projektre, azaz kivitelezéssel együtt is megbízhatja irodánkat.
Egyedileg, kifejezetten a megtérülés és az ügyféligények fókuszával fejlesztett OPEN BOOK modellünk az építészeti kivitelezést is gördülékennyé teszi.
Bár cikkünk első szakaszában az építészet inkább idealisztikus oldalát mutattuk meg, a valóságban a kivitelezés elképesztő csalódásoknak lehet a bölcsője. Ráfizetések, csúszások, konfliktusok… Ezek elkerülése nyilvánvaló cél.
Építészeti tervezést követően a kivitelezéshez két út áll a beruházó előtt:

 • vagy egyénileg, házon belül végzi el a projektet,
 • vagy megbíz egy generálkivitelezőt.

Az első esetben már fel is merülnek olyan egyszerű kérdések, mint az egyes feladatok kiszervezése, szakértők hiánya és keresése, választás az alvállalkozók közt… Ráadásul olyan szakmai problémák is előkerülhetnek, kezdve például a szükséges engedélyek beszerzésétől, amelyek akár hónapokkal is hátráltathatják a projekt megvalósulását! Az egymásra mutogatásokról, esetleges ráfizetésekről nem is beszélve.
Ezzel szemben egészen egyszerűnek tűnik egy generálkivitelező megbízása, aki mindent intéz szakértelmével és belátása szerint. Ideális esetben fix díjjal és határidővel köthető megállapodás vele, azonban a kényelmes megoldásnak kimondottan drága lesz a költsége.
Generál-kivitelezői megbízhatóság, 20-30%-kal kevesebbért: ezt kínáljuk az OPEN BOOK modellel
Országosan egyedülálló építészeti projektmenedzsment megoldásunkban mindkét megoldás előnyeit megkapja, miközben a lehetséges hátrányokat kiküszöböltük.
Az OPEN BOOK modellel le tudjuk fedni teljes építészeti projektjét, a legfontosabb lépések szerint:

 • építészeti tervezés,
 • építészeti kivitelezés szervezése,
 • felelős műszaki ellenőrzés feladatainak ellátása,
 • költségkeret + határidők betartatása.

TUDJON MEG TÖBBET az OPEN BOOK modellről és konkrét lehetőségeiről építészeti beruházásához!

Az építészeti világnap alkalmával Önnek is azt kívánjuk, hogy maradjanak meg az építészettel kapcsolatos kellemes gondolatai, sokszínűsége, szépsége miatt, ne írja ezt felül a saját projektje sem! Megbízható építészeti tervezés és kivitelezés a Leidecker & Partnertől.
KÉRJEN AJÁNLATOT akár a teljes építészéti projektmenedzsmentre, tervezéstől a zárásig!

Tervezés | Építési projektmenedzsment | Műszaki ellenőrzés
Kérje személyre szabott ajánlatunkat, és igénye szerint segítünk csak egy-egy adott lépésben építési projektje során, vagy akár a beruházás egészében is számíthat együttműködésünkre.
Dolgozzunk együtt!