1. Home
 2. >
 3. Tudástár
 4. >
 5. Csarnoképítés kivitelezése, építési projekt...

Csarnoképítés kivitelezése, építési projekt irányítása: kérdések és válaszok a kifizetődő döntéshez

Kérdések és válaszok a kifizetődő döntéshez

A tervezést követő lépés nyilvánvalóan a kivitelezés, és csarnoképítés esetén ebben több lehetőség is rendelkezésére áll, amelyek közt döntenie kell. A különböző modellek különböző előnyöket és kockázatokat jelentenek, amelyekről minél inkább tájékozott, annál inkább az Ön számára megtérülő döntést tudja meghozni.

Az informálás érdekében, összegyűjtöttük a leggyakrabban felmerülő, bizonytalanságot okozó kérdéseket kivitelezés előtt, amelyeket egyben meg is válaszolunk, így magabiztosabban vághat bele építési projektjébe. A magabiztosság jelentése ez esetben, hogy döntésével elégedett, és a beruházás aktív ideje alatt nyugodtan alszik, hiszen alaposan körbejárta előzőleg a lehetőségeit.

 

Miért van szükség az építési projekt szakszerű irányítására?

Amikor Ön építési beruházásra vállalkozik, látatlanban is megmondjuk, mit szeretne: beleférni a meghatározott idő- és költségkeretbe, elkerülni a ráfizetéseket és átadatást érintő csúszásokat. Ezek persze egymással össze is függenek: minél nagyobb a csarnoképítés projekt elhúzódásának mértéke, annál drasztikusabb lesz a többletköltség is.
Építési projekt irányításra azért van szükség, mert egy tapasztalt szakértő, a megfelelő folyamatok betartásával és betartatásával segít elkerülni a kellemetlen csúszásokat, ráfizetéseket.

Kissé ambivalens ennek fényében az, hogy sokan pont azért nem foglalkoznak az építési projekt szakszerű irányításával, és választják a „házon belüli” megoldást, hogy pénzt spóroljanak meg – ez jellemzően sajnos nem szokott sikerülni, sőt, minél olcsóbban szeretné valaki megoldani a csarnoképítési beruházás ezen szakaszát, annál inkább ráfizet a végén.

Miért vannak különbségek az egyes kivitelezői ajánlatok között?

Négy út áll Ön előtt a kivitelezői ajánlatkéréshez, nyilván, a projektjének állapotától függően.

 • Amennyiben nincs még konkrét terv a kezében, csak elképzelései vannak az építési beruházásról, becslést tud kérni a kivitelezőktől. Itt értelemszerűen az árakat is „nagy vonalakban” vázolják majd, Ön, mint beruházó pedig nem látja majd világosan a beárazott műszaki tartalmakat. A szakemberek nyilvánvalóan a számukra legnagyobb biztonsági faktorral végzik el az ajánlatadást, viszont így más ajánlatokkal gyakorlatilag összehasonlíthatatlan lesz a kapott előzetes díjszabás. „Alma-szilva-körte-barack” árakat lát majd.
 • Az ajánlatot az engedélyes tervre kéri, ez az a szakasza a terveknek, amit egyelőre csak az építész tervező rajzol meg. A többi szakági tervező, például épületgépész, épületvillamossági tervező még legfeljebb csak hozzávetőleges sablon-leírásokat készít. Itt már tud a kivitelező kalkulációt végezni, de az építészeten felül, minden más szakág csak hozzávetőleges ajánlattal szolgál majd. Tehát ebben az esetben sem lehet majd előre kalkulálni a projekt összegével, sőt, a beruházói rémálom is a küszöbön van, ha így kér ajánlatot: a díjak módosulhatnak, akár jelentősen is megugorhatnak felfelé a csarnoképítés kivitelezése során, illetve, csúszhat is a projekt a különböző pótmunkákkal. Alma-körte-szilva árakat lát majd: a tanácsunk, hogy ilyenkor még semmit ne írjon alá!
 • Ha tender tervre kér árajánlatot, akkor az építészen kívül már a társtervezők is készítenek tervrajzokat, láthatóak lesznek nyomvonalak és számítások például a gépek teljesítményére vonatkozóan is. Itt már egészen pontos ajánlatokat tud kérni, szakáganként is látszanak a költségek, ami a többi ajánlattal való összehasonlítást is megkönnyíti. Alma-körte árakat lát majd.
 • A legbiztonságosabb a kiviteli tervre való ajánlatkérés. Itt már az összes szakágra vonatkozóan készen van minden szükséges terv, illetve a felhasználandó anyagok is meghatározásra kerülnek. Ilyen pontos adatokkal egyébként a pótmunka, a csúszás és az ebből következő ráfizetés is jó eséllyel elkerülhető. Mivel itt minden beruházó ugyanolyan megadott információk alapján végez előzetes kalkulációkat, és szab feltételes díjakat, így az ajánlatokat relevánsan tudja összehasonlítani, azaz alma-alma árakat lát majd.

Ez tehát egy következő, fontos kérdésre is megadja a választ, hogy hogyan érdemes árajánlatot kérni?

Mi mindenképpen a kiviteli tervre vonatkozóan javasoljuk, hiszen Ön beruházóként ebben az esetben lát legvilágosabban, és egyben ez a legbiztonságosabb lehetőség is.

Milyen lehetőségei vannak a csarnoképítés kivitelezésére?

Ha építési projektről, kivitelezésről van szó, akkor két lehetőség áll Ön előtt.

Az első a generálkivitelező megbízása, aki minden feladatot és tevékenységi kört összefog, megbízza az alvállalkozókat, felügyeli a munkát, betartatja a határidőket, költségkereteket, vezeti az építési naplót, illetve, beszámol a beruházónak a projekt aktuális állapotáról. Ez nem is hangzik rosszul, hiszen minden egyetlen, szakértői kézben fut össze, Önnek csak kommunikálnia kell a generálkivitelezővel, nem egyenként felügyelni az alvállalkozókra és a munkásokra…

Viszont, ahogy az lenni szokott, ennek megvan a maga igencsak borsos ára.
A nem túl kedvező díjak miatt gyakran hozzák fel a generálkivitelező hátrányaként azt is, hogy a beruházó nem szólhat bele az alvállalkozók kiválasztásába, hiszen a generálkivitelező a saját embereit – vagy, ideális esetben, a projektre általa legjobbnak ítélt szakembereket – vonja be, hiába találna Ön olcsóbb, tapasztaltabb vagy akár szimpatikusabb kivitelezőt.

A második lehetőség, ha „házon belül” oldja meg a kivitelezést, azaz Ön lesz a saját építési projektjének irányítója, felkeresi, versenyezteti és megbízza az alvállalkozókat, felügyeli a munkát, vezeti az adminisztrációt, egyeztet a műszaki ellenőrrel stb.

Ez nyilván remek megoldás akkor, ha Ön rendelkezik a területen szakértelemmel, végzett már ilyen feladatot, tisztában van a csarnoképítés kivitelezés fontos kérdéseivel, illetve, adott esetben, hivatalos aktualitásokkal is. Mindeközben azt is tudja, hogyan kell összefogni egy építési csapatot és koordinálni a munkát. Szakértelem és tapasztalat hiányában azonban, a kivitelezés menet közben könnyen kicsúszhat a kezéből, ami súlyos ráfizetésekkel jár. Akár annál is többe kerülhet végül a beruházás, mint amennyit a generálkivitelező megbízására nem kívánt elkölteni… Az drasztikus mértékű időbeni csúszásról nem is beszélve, ami a projekt átadását érintheti!

Van egy harmadik, egyedi konstrukciós opció is, de erről a cikk későbbi szakaszában beszélünk, most még néhány fontos kérdést át kell vennünk előtte.

Min csúszhat el a csarnoképítés a kivitelezési szakaszban, mire érdemes kiemelten figyelni?

A csarnoképítés folyamatában, (és egyébként bármilyen építési projekt kivitelezési szakaszában) fontos figyelembe venni, hogy a lépések egymásra épülnek. Tehát ha az egyikbe hiba csúszik, az akár a teljes kivitelezést érintheti, a kivitelezésre jellemző kötöttség komoly kockázatot rejt magában.

Ha nincs szakértői háttértudás

Ez többnyire akkor jellemző hiba, ha házon belül szeretné megoldani a kivitelezést, nem bízza szakemberre, generálkivitelezői csapatra. Általában a szakértői háttértudás hiányzik a „belső emberes” megoldásokból, ami megcsúszást, ráfizetést okozhat.

Ha nincs műszaki hozzáértés

Amennyiben az építési projekt lebonyolításáért felelős személy nem rendelkezik megfelelő mértékű műszaki szaktudással, nem lesz képes elvégezni a mérnöki javaslatok véleményezését, ellenőrzését. Ez a teljes beruházást veszélyeztetheti!

Ha a felelős nem tudja a beruházó szempontjait figyelembe véve értékelni a kapott ajánlatokat

Egy hozzáértő projektvezető tudja, milyen szempontokat vegyen figyelembe az egyes alvállalkozói ajánlatok kiértékelése során, legyen szó műszaki kivitelezésről vagy finanszírozásról. Aki szakértelem és tapasztalat híján vág bele, hajlamos lehet kevésbé lényeges információk alapján elvégezni az értékelést, ami a projektre nézve nem kecsegtet kedvező eredménnyel.

Ha a folyamatokat nem látja át megfelelően a projektvezető

Minden építési beruházás, így csarnoképítés során is az első és legfontosabb, hogy a hibákat el tudja kerülni a kivitelező. Természetesen, néha még a legnagyobb odafigyelés mellett is kerülhet homokszem a gépezetbe, ez esetben viszont egy megfelelő szaktudással és tapasztalattal bíró projektvezető azonnal tud lépni. Annak érdekében, hogy egyrészt, elkerülje ezeket a hibákat, másrészt, ha valami mégis történik, rögtön eredményesen tudjon beavatkozni, a folyamat teljes átlátására van szükség.

Ha hiányos az építési projekt során vezetett adminisztráció

A táblázatok és a szövegezés mellett, illetve a folyamat vezetésén túl a kivitelezés során vezetett adminisztráció olyan fontos eleme a beruházásnak, amire később is bármikor szükség lehet. Megadott szempontok alapján kell végezni a feladatot, hogy az átlátható és ellenőrizhető legyen, az alvállalkozói vállalásoktól a pénzügyi adatokig. Hiányában nem lesz visszakövethető az építési beruházás menete.

Csarnoképítés projekt kivitelezése: a harmadik út

Generálkivitelezési munkákban szerzett tapasztalatainkra alapozva úgy döntöttünk, egyesítjük a generálkivitelezés és a házon belüli projektvezetés előnyeit az OPEN BOOK modelleben, amely akár már a tervezéstől egészen az átadásig rendelkezésére áll csarnoképítés projektjéhez.

Mielőtt még a részleteket ismertetnénk, ejtsünk szót arról, mennyibe kerül majd Önnek, ha a generálkivitelezői vagy házon belüli megoldások helyett az OPEN BOOK mellett dönt?

 • A „belső emberes” megoldásokhoz képest, értelemszerűen elkerülhetővé válnak a durva ráfizetések és időbeli csúszások. A generálkivitelezői díjakat nézve pedig, 20-30%-os megtakarítást tudunk biztosítani az OPEN BOOK-modellel.

Az OPEN BOOK Építési projektmenedzsment-megoldást fontosabb részletei

Világos, átlátható, professzionális megoldást kínálunk. Amellett, hogy átvállaljuk a generálkivitelező szerepkörét, bizonyos döntési folyamatokba Önt, a beruházót is bevonjuk.

 • Például egyeztetjük az alvállalkozói listát, így, amennyiben bárkivel negatív tapasztalata volt, vagy nem gondolja úgy, hogy a kiválasztott szakember lenne legalkalmasabb a feladatra, lehetőséget adunk a résztvevők személyébe való beleszólásra.
 • Az alvállalkozói ajánlatokat mindezek mellett meg is versenyeztetjük, sőt, a tervezési szakasz után RÖGTÖN, közvetlenül a gyártóktól kérünk be ajánlatot, közvetítők bevonása nélkül.
 • Piaci BANCH MARK információinknak köszönhetően a legjobb árak elérésére vagyunk képesek.
 • A nélkülözhetetlen műszaki ellenőrzésben, továbbá műszaki támogatásban is professzionális szakértelmet biztosítunk, elvégezzük a szükséges feladatokat.
 • A projekt egészére ütemtervet állítunk össze, amelyek betartatását is vállaljuk. Ugyanúgy az idő-, mint a költségkeretre vonatkozóan.
 • Szükség esetén pedig a finanszírozásban is vállaljuk a segítséget, ugyanis rendelkezünk ehhez megfelelő pénzintézeti kapcsolatokkal.

Az OPEN BOOK modellben mi leszünk a kapcsolat Ön és a kivitelezők között a csarnoképítés projekt során, miközben időt és pénzt spórolunk meg Önnek, (a generálkivitelezői és házon belüli megoldások várható összegéhez képest). A szolgálatás további fontos előnyei pedig a hatékony kommunikáció, a tiszta, átlátható, megfelelően adminisztrált és ellenőrzött folyamatok.