1. Home
 2. >
 3. Tudástár
 4. >
 5. Csarnoképítési projekt műszaki ellenőrzése:...

Csarnoképítési projekt műszaki ellenőrzése: erre figyeljen kiemelten az építkezés során

Legyen szó akár kisebb, akár nagyobb beruházásról, ha csarnoképítési projektbe vág bele, van egy nélkülözhetetlen eleme: ez nem más, mint a műszaki ellenőrzés.
A műszaki ellenőr munkája, illetve az ő kiválasztása és megbízása ugyanolyan fontos eleme az építési beruházásnak, mint a tervezés vagy a kivitelezés maga. Ebben a cikkben összegyűjtöttük a legfontosabb, műszaki ellenőrrel kapcsolatban felmerülő kérdéseket, amelyeket természetesen meg is válaszolunk.

Milyen építési beruházások esetén nélkülözhetetlen a műszaki ellenőr alkalmazása?

 • ipari épületek, gyárak, logisztikai központok, (ide tartoznak például a könnyűszerkezetes csarnokok is),
 • közintézmények,
 • társas- vagy családi házak tervezése, építése során,
 • illetve irodaépületek esetén is.

Jellemzően egyébként törvény írja elő a kötelező műszaki ellenőrzést, így azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy adott építési beruházásra milyen hivatalos szabályozás van érvényben.

Mi a műszaki ellenőr legfontosabb feladata?

Összefoglalva: felelősséget vállal a biztonságért, a megfelelő minőségű kivitelezésért és anyaghasználatért, emellett, a megbízót is képviseli műszaki kérdésekben.
A csarnoképítési projekt műszaki ellenőre tisztában van a kötelező, biztonsági és jogi szabályozások aktuális előírásaival, illetve, azért is ő vállal felelősséget, hogy az építési kivitelezés lépései megfelelően összehangolt módon történjenek meg a kivitelezés teljes időtartama alatt.
Amiben azonban a műszaki ellenőr szerepének fontossága valójában rejlik, hogy ő a felelőse a kivitelezési szerződés betartatásának is, vagyis egy jó műszaki ellenőr a projekt egészének sikeréhez tevékenyen járul hozzá.
Természetesen a legtöbb beruházó nem a biztonság miatt választ műszaki ellenőrt, hanem főleg pénzügyi okokból. A műszaki ellenőr figyelme mindenre kiterjed, olyasmit is észrevesz, amit a témában laikus beruházó nem, így hatékony részt vállal abban, hogy az épület időben átadásra kerüljön, és ne járjon a kivitelezés drasztikus többletköltségekkel.

Milyen konkrét területekért felelős a műszaki ellenőr az építési beruházás kivitelezése során?

Nem túlzás azt állítani, hogy szinte minden a műszaki ellenőr kezében fut össze, de hogy pontosan látható legyen a felelősségi köre, nézzük a konkrét feladatait, lépésről lépésre haladva a csarnoképítési projektben:

 1. Az építési terület megfelelő állapotban történő átadásáért felel.
 2. Folyamatosan ellenőrzi az ütemtervet, és feladata, hogy betartassa azt.
 3. Minden, az építőipari kivitelezést érintő területet külön-külön ellenőriz, többek közt ide tartozhat a tűzvédelmi előírások betartatása, a szigetelés vagy az energiatakarékos megvalósítások is.
 4. Ellátja az építési kooperációk szervezését.
 5. Ő végzi el a megbízó képviseletében a beérkező számlák ellenőrzését, hogy azok megfelelnek-e a valóságnak, továbbá a szerződésben foglalt információknak.
 6. Ellátja a jogerős és végrehajtható építési dokumentációk ellenőrzését.
 7. Összeállítja a szükséges hiány-, illetve hibalistákat.
 8. Minden esetben a műszaki ellenőr felelős a biztonsági előírások betartatásáért is, illetve ezek kapcsán javaslatokat is tesz.
 9. Ellenőrzi a hiány- és hibalista alapján elvégzett javításokat, (illetve azt, hogy ezek eleve megvalósultak-e).
 10. Az átadás-átvételi eljárás lebonyolításában is tevékenyen részt vesz.
 11. Még a garanciális időszak lejártát megelőzően, elvégez egy következő állapotfelmérést.

Milyen szerepet vállal a beruházó és a többi szakértő közt felmerülő konfliktusok esetén a műszaki ellenőr?

Előfordulhat, hogy a beruházó összeütközésbe kerül a tervezővel vagy bármely kivitelezővel, de gyakran előfordul, hogy a kivitelező és a tervező egymásra mutogat egy kényesebb kérdésben, esetleg a megbízott felek nem tartják be a szerződésben foglaltakat. Ritkább esetekben, a beruházó akár a hatóságokkal is szembe találhatja magát. Építési beruházások esetén teljesen bevett szokás, hogy ilyenkor nincs semmi a beruházó kezében a műszaki ellenőrzés hiányában. Azonban egy megbízható, hozzáértő műszaki ellenőr megbízásával maradéktalanul képviseltetheti érdekeit a beruházó.

Mire érdemes figyelni a műszaki ellenőr kiválasztásakor?

 1. Az első és legfontosabb, hogy az Ön projektjének megfelelő szakterületen rendelkezzen hozzáértéssel és tapasztalattal, ehhez célszerű akár referenciákat is bekérni. Logikus az összefüggés, hogy csarnoképítési beruházásban egy főként családi házak építési projektjeiben jártas műszaki ellenőr nem lesz kompetens.
 2. Noha a szükséges engedélyezési tervek meglétével már bekérhet előzetes árajánlatokat a kivitelezésre, és elméletben a műszaki ellenőr segíthet is a megfelelő szakemberek kiválasztásában, a gyakorlatban ez egy elég kockázatos vállalás.

Mi mindenképpen azt javasoljuk, hogy a kiviteli tervekre kérjen ajánlatot, mert, egyrészt, az erre beérkező ajánlatok egymással relevánsan összehasonlíthatók, másrészt, a kapott várható költséggel már biztonsággal tud kalkulálni. Az engedélyes tervek alapján kapott ajánlatok ehhez képest csak hozzávetőlegesek, hiszen maga a terv nem tartalmaz elég konkrét információt a pontosabb ajánlathoz. Egy ilyen ajánlat elfogadása és az erre való leszerződés sajnos rengeteg ráfizetéssel járhat a kivitelezés során, sőt, még a műszaki ellenőr is kellemetlen helyzetben találhatja magát! Hiába ugyanis az ajánlat, a konkrét tervek hiánya miatt a kivitelező számonkérése még számára is akadályozott lesz.

Hogyan segít a műszaki ellenőr az ajánlatkérés során?

Ha a kiviteli tervre kér ajánlatokat, azok ahogy mondani szoktuk, alma-alma árak lesznek a beruházó szeme előtt.
Ennek ellenére, korántsem biztos, hogy könnyedén átlátja majd az ajánlatokat. Ebben segít azonban a műszaki ellenőr, aki a megbízó érdekeit szem előtt tartva, értelmezi és elmagyarázza a különbségeket, hogy a beruházó átgondoltan, világos információk birtokában tudjon dönteni.
További előnye a műszaki ellenőrnek, hogy a költségvetési kiírás alapján fel tudja venni a szakemberekkel a kapcsolatot, így ellenőrizve a kivitelezők által ajánlatban megadott díjakat. Mivel jellemzően a műszaki ellenőr rendelkezik kellő piaci ismerettel, ismeri az aktuális árakat, fel tudja mérni azt is, hogy releváns-e az ajánlatban szereplő kalkuláció, és azonnal képviselni tudja a megbízó érdekeit.

Pontosan hány műszaki ellenőrre lesz szüksége csarnoképítési projektjéhez?

A műszaki ellenőrzési tevékenység ellátása szakáganként javasolt, ami általában egy három főből álló szakértői csoport megbízását jelenti:

 1. Építész műszaki ellenőr,
 2. épületgépész műszaki ellenőr,
 3. illetve épületvillamossági műszaki ellenőr.

A három fős teamre a kivitelezési kockázatok csökkentése céljából van kiemelten szükség, de ha igazán biztosra akar menni, akkor bizonyos területekre célzottan még más szakértőt is bevonhat. (Ilyen például a mélyépítési műszaki ellenőr.)

Mennyibe kerül a műszaki ellenőr díja?

Erről részletesen EBBEN a korábbi cikkünkben írtunk, de az alapvető információkat itt is ismertetjük.
Egyrészt, a műszaki ellenőr díjára nem szabad úgy gondolni, mint egy szükséges rosszra – ahogy talán az már világosan látható az eddigiekből, az ő munkája nemcsak szükséges, hanem elengedhetetlen is az építési projekt során. Minden esetben megéri a ráfordított költséget, hiszen műszaki ellenőr hiányában a beruházó sajnos köteles eltűrni akár a drasztikusabb csúszást is, és akkor sem érvényesítheti az érdekeit, ha egyébként nem elégedett a végeredménnyel.
Ha nagyon le akarjuk egyszerűsíteni, mennyibe is fog kerülni a műszaki ellenőr munkája, akkor körülbelül a teljes beruházás díjának 1-2%-ával érdemes kalkulálni. Ez persze változhat akkor, ha speciális szakértők is bevonásra kerülnek, továbbá a végső összeg függ az épület méretétől, funkcióitól is.

OPEN BOOK, ahol a csarnoképítési projekt minden eleme egy kézben fut össze

Az építési beruházás három legfontosabb eleme a tervezés, a kivitelezés, illetve, a folyamat egészét érintve, a műszaki ellenőrzés. Minden beruházó számára lényeges kérdés, hogy hogyan tegyen szert a legjobb ajánlatokra, legmegbízhatóbb szakemberekre, akiknek köszönhetően a csarnoképítési projekt a megadott idő- és költségkeretbe egyaránt belefér majd?
Mivel a beruházók előtt általában két lehetőség áll, a házon belüli kivitelezés vagy a generálkivitelező megbízása, mindkettő komoly előnyökkel és hátrányokkal kecsegtetve, megalkottunk egy teljes új modellt az építési projektek irányítására: ez az OPEN BOOK.Ennek során akár már a tervezés első pillanatától az átadásig vállaljuk a projekt irányítását, de szükség esetén, a kivitelezési folyamat idejére csatlakozunk csak be. Ebben a generálkivitelezőihez hasonló, kiszervezett megvalósítás, illetve a teljes műszaki ellenőrzés is benne van, azonban a szakértők személyébe itt a megbízó is beleszólhat – hiszen a bizalom és a szimpátia elsődleges.
Mindezt a generálkivitelezők átlagos díjához képest ráadásul 20-30%-kal kedvezőbb áron valósítjuk meg.
Projektvezetés engedélyeztetéstől az átadásig: tervezés, építési projektmenedzsment és műszaki ellenőrzés az OPEN BOOK-kal.

Dolgozzunk együtt!
KÉRJEN AJÁNLATOT MOST