1. Home
 2. >
 3. Tudástár
 4. >
 5. Építési projekt irányítása: miért...

Építési projekt irányítása: miért jobb választás egy tapasztalt projektvezető, mint a házon belüli megoldás?

A választás, ami előtt építési beruházásának kezdetén áll, világos: önmaga végzi el építési projektjének az irányítását, vagy kiszervezi azt egy hozzáértő személynek? Nem esélytelen az önálló építési projektvezetés sem, de eláruljuk, miért éri meg mégis jobban a szakértő projektvezető bevonása.

Mi a célja egyáltalán az építési projekt irányításának?

Fontos, hogy egészen az alapoktól megvizsgáljuk ezt a kérdést, hiszen számos építési projekt előkészítésekor már itt felütik a fejüket akadályok, elakadások. Az elsődleges cél az, hogy egy kijelölt költség- és időkeretbe beleférjen az építési beruházás teljesítése. Vagyis megfelelő projektvezető irányításával, és természetesen egy megfelelő folyamat betartásával elkerülhetővé válnak az építési beruházások esetén rettegett többletköltségek és időbeni megcsúszások is.(A kettő persze kéz a kézben jár: minél inkább csúszik a projekt átadása, annál inkább nő a résztvevő munkások és más szakértők munkaideje, egyre több hiba csúszik a folyamatokba, mindenki egyre idegesebb, következményként pedig egyre csak gyarapodnak a beruházással kapcsolatos költségek.)

Azért is érdekes kérdéskör ez, mert sokan pont költségmegtakarítási szempontból döntenek úgy, hogy inkább elkerülik a profi projektvezető vagy menedzsmentet végző műszaki szakértők bevonását az építési projekt irányításába, és keresnek valamilyen látszólag olcsóbb megoldást „házon belül.”

Sajnos nagyon sokan drágállják a projektvezetők munkadíját… Pedig az építkezések esetén – ahogy egyébként sok más területen is – pont visszafelé sülhet el a túlzott spórolási szándék. Minél olcsóbban akarja valaki megúszni, annál drágább lesz végül a beruházás, mert annyira durva csúszások történhetnek a nem hozzáértő projektvezetés következtében. Sajnos ez egyáltalán nem csak egy fenyegetés részünkről: sokkal inkább figyelmeztetés az építési beruházások, munkák, feladatok során szerzett tapasztalataink alapján, és egy segítő tanács, hogy Önnek lehetősége legyen jó döntést hozni.

Az építési projekt irányításának folyamata

Az építési projektek irányítása során egymásra logikusan épülő, fix lépésekből áll maga a tervezési folyamat. Ez eddig még egyszerűnek is tűnik, hiszen ha ennyire kötött, akkor – gondolhatja a laikus – biztosan nem nehéz követni és teljesíteni sem. Azonban a kötöttség egyben kockázatokat is rejt: ha bármely szakaszba hiba csúszik, akkor az az egész projekt folyamatra hatást gyakorolhat, magával vonva ugyanúgy a határidőből, mint a költségkeretből történő kicsúszást.

Az építési projekt irányítását végző szakértő csapat a feladata, hogy a kezdőponttól egészen a beruházás lezárásáig felügyelje a projektet, annak minden egyes szakaszában:

 • generál tervezési feladatok – koncepció | engedélyes- | kiviteli- | gyártmánytervek;
 • költségvetési, beszerzési kiírás – erőforrások összegzése;
 • vállalkozói lista készítése;
 • a kiválasztott vállalkozók és gyártók megversenyeztetése, szerződések koordinálása;
 • műszaki támogatás biztosítása;
 • ütemtervek készítése és betartatása;
 • műszaki ellenőrzés, kivitelezői elszámolások, dokumentumok, folyamatok ellenőrzése;
 • garanciális bejárások.

Az építési projekt irányításának kiszervezése: kit érdemes választani a projekt vezetésére, és milyen szempontok az irányadók?

Profi szakértő és a megfelelő projektirányítás modell – erre a kettőre figyeljen kiemelten.

Ha mint területet nézzük, az építési projekt irányítása az erőforrások megfelelő szervezését és koordinálását fedi le. Ugyanúgy erőforrásnak tekinthető befektetés Ft-ban meghatározott összege, a projektre szánt idő, a munkát elvégző egyes emberek, illetve a felhasznált energia és az anyagok is.

A fent említett elvárt eredmény, vagyis az idő- és költségkeret betartása ennek a folyamatnak köszönhető, illetve annak a csapatnak, aki a projekt irányítását szakszerűen elvégzi az alábbi ismeretek birtokában:

 1. Építési projektirányítás-modell és szakértői háttértudás: ezeket különösen fontos figyelembe venni, mielőtt a beruházó egy projekt(menedzsment) csapat számára szervezi ki a lebonyolítást. Jellemzően ez az, ami házon belül hiányzik, és emiatt nem váltja be a „belső emberes” lehetőség a hozzá fűzött reményeket.
 2. Műszaki hozzáértés: ennek hiányában a projekt lebonyolításáért felelős személy nem lesz képes elvégezni a mérnöki javaslatok véleményezését. Műszaki szaktudás nélkül az egész projekt veszélybe kerülhet, hiszen olyan dolgokban nem tud majd állást foglalni, illetve irányítói szerepet betölteni a kiválasztott személy, amelyekben ez nélkülözhetetlen volna.
 3. Az ajánlatok beruházóbarát értékelése: a profi projektvezető tisztában van azzal, milyen szempontokat kell figyelembe vennie akár a műszaki megvalósítás, akár finanszírozás tekintetében. Jól tudja, melyek a lényeges elemek a beruházó számára egy ajánlatban. Pontos stratégia mentén halad ezek szakmai értékelésekor, így valószínűleg nem követ el olyan hibákat, hogy lényegtelen szempontokat állít a lényegesek elé döntéshozáskor.
 4. Átlátja a folyamatot: nemcsak ismeri az építési projektek megvalósulásának lépéseit, hanem lépésenként is tisztában van a egyes résztvevők helyével és feladataival egy projektben. Előfordulhatnak olyan hibák az építési beruházás során, amikor útközben helyreállításokra lesz szükség… (A cél persze ezeknek a problémáknak az elkerülése, de ha mégis ilyesmi történik), a projektvezető az, akinek azonnal mindent át kell látnia, és felkészülten koordinálni a lehető legkevesebb leállással és csúszással a folyamatot.
 5. Nyilvántartások és beszámolók vezetése: az adminisztráció sokaknak nem a kedvenc tevékenysége, azonban egy mind műszakilag, mind szervezésben felkészült projektirányító szakembernek ezt is el kell végeznie. Méghozzá megadott, pontos szempontok figyelembe vételével. Ez nemcsak szövegezés és táblázatkezelés, hanem olyan folyamatos feladat, amelynek később is súlyos jelentősége lesz: minden építési beruházásnak visszakövethetőnek kell lennie, hogy ellenőrizhető legyen a kivitelezési munkaidő, az alvállalkozói vállalások ugyanúgy, mint a könyvelési tevékenységek és egyéb szakmai pénzügyi információk.

Leidecker & Partner: Budapesten és országosan, valamennyi megyében tervezett építési beruházási projektjében számíthat ránk! Rendelkezünk a szükséges tudással és folyamatszemlélettel, és garantáljuk, hogy nálunk találja a leginkább beruházóbarát építési projekt irányítási modellt. Mindent elolvashat róla részletesen:

Teljes építési projekt irányítás tervezéstől a kivitelezésen át az átadásig: OPEN BOOK építési projektmenedzsment

Tervezés | Építési projektmenedzsment | Műszaki ellenőrzés Kérje személyre szabott ajánlatunkat, és igénye szerint segítünk csak egy egy adott lépésben építési projektje során, vagy akár a beruházás egészében is számíthat együttműködésünkre.

Dolgozzunk együtt!