1. Home
  2. >
  3. Tudástár
  4. >
  5. Ezért bízza inkább profira...

Ezért bízza inkább profira az építési projektmenedzsmentet

Az építési projektmenedzsment célja, hogy adott költség- és időkereten belül megvalósuljon a beruházás. Ahhoz, hogy ez tényleg így is történjen, és ne legyenek komolyabb csúszások, pluszköltségek, vagyis ne kudarccal záruljon a projekt, profi szakértői háttérre van szükség. Sokan sajnos hajlamosak nem eléggé komolyan venni a projektmenedzsment szerepét, és – spórolási szándékkal – inkább „házon belül” osztják ki a feladatot. Nem egyszer olyan laikusoknak, akiknek a kezei közül mindez pillanatok alatt kicsúszik.

Kire bízza a projektirányítást? Ezeket érdemes mérlegelni

Felkészült, megfelelő háttértudással rendelkező szakemberre és kipróbált projektmenedzsment modellre van szükség ahhoz, hogy a beruházása megfelelő ütemben, az előre tervezett költségkereten belül maradva valósuljon meg.

  • Műszaki szempontok az építési projektmenedzsmentben

A megfelelő műszaki rálátás hiányában nem lehet teljes értékű munkát végezni a projektirányításban sem. Bár elsőre jó ötletnek tűnhet a „házon belüli” megoldás, itt már kapásból megmutatkozhatnak a pótolhatatlan hiányosságok. Ezen felül, a projektirányításért felelős személy vagy személyek a mérnöki javaslatokat is véleményezik – ami szintén nem oldható meg hozzáértés nélkül.

  • Rálátás a kivitelezői ajánlatokra

Egy profi építési projektmenedzser – szakértő vagy csapat – világosan tudja, egy beruházáshoz milyen kivitelezőkre, milyen stratégiára, milyen megvalósítási ötletekre van szükség. Éppen ezért, a bekért ajánlatokat is megfelelő szempontok szerint lesz képes értékelni, mind műszaki, mind pedig a finanszírozhatóság oldaláról. Ezután pedig jó eséllyel választja majd tényleg azt a kivitelezőt, aki a beruházás szempontjából legjobbat kínálja. Egy laikus sajnos könnyen csúszhat bele abba, hogy nem / kevésbé releváns szempontok alapján hoz döntést, általában rosszul.

  • Folyamatszemlélet a projektmenedzsmentben

Vegyünk egy egyszerű példát: ha egy gépész a fűtéscsövek szerelése közben áttöri a válaszfalakat, ki az, aki majd a helyreállításokat elvégzi? Egy éptési projektmenedzser szakembernek minden ilyen eshetőségre fel kell készülni, és a folyamatokban lépésről lépésre látni az egyes szereplők helyét. Őket aztán megfelelően koordinálni is kell – ami „Mici” vagy „Peti” kezéből, akire csak úgy rábízza házon belülről a feladatot, könnyedén kicsúszhat.

  • Adminisztráció az építési projektmenedzsmentben

A projektirányításért felelős személynek folyamatosan le kell követnie adminisztrációs szempontból is a projekt előrehaladását: nyilvántartásokat kell vezetnie, beszámolókat kell készítenie. Ez ugyan „csak” papírmunkának tűnik, amire miért is ne lenne képes egy egyszerű adminisztrátor – viszont, ha mindez nem pontos, később okozhat fejfájást. Nincs kellő visszakövethetőség, visszakereshetőség, hiányosak a könyvelés számára leadandó információk, nincs mi alapján ellenőrizni a kivitelezőket stb. Ezt érdemes elkerülni.

Építési projektmenedzsment a gyakorlatban

Az építkezési beruházások megvalósítása kötött, logikus lépések egymásutánja szerint történik. Minden lépés hatással van a többire, ezért egyetlen hiba is láncreakcióhoz vezethet; ez pedig a projekt csúszását és súlyos pénzveszteséget eredményezhet.
A projektirányítás feladata, hogy a kezdeti lépésektől, tervezéstől a kivitelezés folyamatán át az átadásig, adott esetben garanciális bejárásokig, szakszerűen legyen képes felügyelni.
Tudjon meg többet róla építési projektjéhez, tervezéstől a kivitelezésig: OPEN BOOK
*****
Tervezés I Építési projektmenedzsment | Műszaki ellenőrzés
Kérje ajánlatunkat, és a szükséges lépésekben, vagy első lépéstől az utolsóig segítünk projektje megvalósításában!
Dolgozzunk együtt!