1. Home
  2. >
  3. Tudástár
  4. >
  5. Telephelyfejlesztés pályázat – 2021....

Telephelyfejlesztés pályázat – 2021. – Tervezzen velünk!

Telephelyfejlesztés pályázat 2021. – Akár 600 millió Ft-os támogatási összeg mikro-, kis- és középvállalkozások számára

Korábban nagyon sikeres volt a Budapest területén kívül országosan igényelhető telephelyfejlesztési pályázat. Ez az a támogatási lehetőség, amelynek keretén belül a címben említett mikro-, kis- és középvállalkozások akár 600 millió Ft-os támogatási összegre is szert tehetnek, legyen szó csarnok építésről, tervezésről vagy egyéb más ipari vagy kereskedelmi épület kivitelezéséről. Az előre meghirdetett keretösszeg 200 milliárd Ft, így a számítások alapján várhatóan 1000-3000 nyertes számára biztosít majd elegendő forrást.
A pályázat hivatalos leírását itt éri el: https://www.palyazat.gov.hu/node/73365#
Cikkünkből pedig hasznos információkat tudhat meg a támogatottak tevékenységi köreit, a támogatások kiosztásának dátumait, illetve a vállalási feltételeket illetően. Emellett, hasznos kalkulációs táblázatokat is megosztunk arról, milyen támogatási összeggel számolhat!

****Frissítés: A pályázat várhatóan a GINOP Plusz Program keretein belül jelenig meg, reményeink szerint még 2021. április folyamán, így a támogatási kérelmek várhatóan 2021. májusában már beadhatóak lesznek. ****

Hatalmas lehetőség a mikro- kis- és középvállalkozások fejlesztésére: visszatérítendőből vissza nem térítendő támogatás

A támogatás formája alapvetően visszatérítendő, azonban adott feltételek mellett vissza nem térítendővé alakítható. Ez akár a teljes támogatási összegre vonatkoztatva elérhető!
Mire van szükség ahhoz, hogy a támogatás 100%-ban vissza nem térítendővé alakítható legyen? Az eredményességi visszamérés alkalmával meg kell felelni legalább 100 pontnak a lehetséges 140-ből. Itt olyan kritériumok szerepelnek, mint például:

  • a bruttó hozzáadott érték növekedése a bázisévhez képest;
  • a projekt hatékony, tehát maximum 3 változtatást tartalmazó végrehajtása,
  • és további 5, a pályázatban felsorolt feltételből legalább 1 feltétel vállalása.

A pályázat elnyerésére jogosult, támogatható vállalkozások, illetve a támogatható tevékenységi körök

Olyan mikro-, kis- és középvállalkozások számára elnyerhető a pályázat, amelyek rendelkeznek:

  • legalább 1 lezárt, teljes üzleti évvel,
  • amelyek éves átlagos statisztikai létszáma legalább 3 fő volt a támogatási kérelem benyújtását megelőző legutolsó lezárt, teljes üzleti évben,
  • amelyek magyarországi székhellyel rendelkező, kettős könyvvitelt folytató, vezető gazdasági társaságok vagy vezető egyéni vállalkozók, egyéni cégek.

Számukra pedig ezek a támogatható tevékenységek:

  • Technológiafejlesztés, technológia korszerűsítése (kötelező elem)
  • Infrastrukturális és ingatlan beruházás (a projekt összköltségének maximum 70%-a)
  • Tanácsadási szolgáltatások igénybevétele (max. 50 millió Ft)
  • Képzési szolgáltatások igénybevétele (max. 20 millió Ft, a Tanácsadással együtt max. az összköltség 20%-a mértékig)
  • Üzleti információs felhőszolgáltatás igénybevétele (max. 10 millió Ft)
  • Megújuló energiaforrást hasznosító technológiák alkalmazása, kialakítása (max. az összköltség 50%-a)
  • Projekt-előkészítés igénybevétele (a pályázat összköltségének legfeljebb 5%-át érheti el).

Nézzük meg, mit jelent mindez a gyakorlatban!

A pályázati felhívás értelmében, a támogatás igénybevételéhez kötelező elem valamilyen technológiai fejlesztés megvalósítása.
Ez lehet termelési és szolgáltatási, valamint akár infokommunikációs technológiai fejlesztés, vagy a technológiai kapacitások bővítése is.

  • Technológiai fejlesztés alatt érthető például gyártáshoz kapcsolódó gépek vagy logisztikához szükséges eszközök vásárlása. Ennek kell kitennie az elhasználható összköltség legalább 30%-át.
  • A fennmaradó 70% pedig bármilyen infrastrukturális fejlesztésre költhető, új épület vagy épületrész építésére, bővítésére, korszerűsítésére, felújítására egyaránt.

Mikor adható be a pályázat?

  1. kör: 2021. március 1-16.
  2. kör: 2021. június 15-30.
  3. kör: 2021. szeptember 30 – október 15.
  4. kör: 2022. február 1-15.

A 3-4. szakaszban azonban csak azok a vállalkozások nyújthatnak be támogatási kérelmet, amelyek fejlesztéseiket szabad vállalkozási zónának minősülő településen valósítják meg.

Mekkora támogatási összegre számíthat? Segítünk megállapítani!

A támogatás legalacsonyabb összege 10 millió, maximuma pedig 629,3 millió Ft.
Ha a vállalkozására vonatkozó maximális összeget szeretné kiszámolni, azt a projekt összköltsége + a támogatás intenzitása alapján tudja megtenni.
Első lépésben, ki kell számítania a projekt maximális összköltségét a vállalkozás utolsó lezárt évének éves statisztikai átlaglétszáma alapján.

LétszámElszámolható költség /főMaximális elszámolható összköltség
9 főig1-9 főig: 11 millió Ft99   millió Ft
49 főig1-9 főig: 11 millió Ft
10-49 főig: 5 millió Ft
299 millió Ft
249 főig1-9 főig: 11 millió Ft
10-49 főig: 5 millió Ft
50-249 főig: 3 millió Ft
899 millió Ft

Példa:
Egy 73 főt foglalkoztató cég tehát maximálisan 371 millió Ft elszámolható költségű pályázat beadására jogosult. Ennek 70%-a, tehát kb. 260 millió Ft lehet ingatlanfejlesztési rész.
Az ingatlanfejlesztési részre vonatkozó támogatási intenzitást az alábbi táblázat mutatja meg:

                                                           mikrovállalkozás kisvállalkozás középvállalkozás
 Észak-Magyarország, Észak-Alföld, Dél-Alföld, Dél-Dunántúl70%70%60%
 Közép-Dunántúl, valamint Pest megyei települések
(1.sz. melléklet)
55%55%45%
 Nyugat-Dunántúl45%45%35%
 Piliscsaba, Pilisjászfalu40%40%30%
 Csekély összegű támogatás Pest megye települései, amelyek nem szerepelnek a felhívás 1. sz. mellékletében55%55%45%

Minden információt összesítve, ha a fenti példa alapján haladunk tovább, egy 73 főt foglalkoztató, Kelet-Magyarországon működő kisvállalkozás a 371 milliót érő projektjére közel 260 millió Ft-nyi támogatást nyerhet el. Ezzel szemben, egy azonos létszámú, ám székesfehérvári cég számára 204 millió Ft a maximális támogatási összeg.

Jó hír: nincsenek kötelező vállalási feltételek. Ha a vissza nem térítendő támogatás esélyét szeretné növelni, koncentráljon az eredményességi visszamérésre!

A megvalósításra 24 hónap áll rendelkezésre, a kötelező fenntartási időszak pedig az ezt követő 3 év.

Minden, amit még tudni érdemes a Telephelyfejlesztés pályázat 2021-ről:

  • Nem támogatható a Budapest területén megvalósuló fejlesztés.
  • Ingatlan építés és ingatlan bővítés esetén nem haladhatja meg a nettó 280.000,- Ft/nm fajlagos költséget (a fajlagos költség vetítési alapja az építés vagy bővítés bruttó alapterülete).
  • Ingatlan átalakítás esetén nem haladhatja meg a nettó 225.000,- Ft/nm fajlagos költséget (a fajlagos költség vetítési alapja az átalakítással érintett épületrész nettó alapterülete).
  • Az ingatlan korszerűsítés költsége nem haladhatja meg a meghatározott fajlagos költségeket (fűtés és világítás esetén a fajlagos költség vetítési alapja az érintett épületrész nettó alapterülete)
  • Nem támogatható pályázatok: olyan pályázat, amelynek fejlesztési igénye a TEÁOR’08 12.00, 05.10-09.10, 19.10-20, 24.10, 30.11-12 és 33.11-20 kód szerinti tevékenységekkel kapcsolatos beruházásokra irányul.
  • Új eszközök, gépek beszerzése és a kapcsolódó gyártási licenc, gyártási know-how a Felhívás 3.1.2.1. a) pontjához kapcsolódóan az 5.7. pontban szereplő korlátozás figyelembe vételével:
  • Technológiai korszerűsítést eredményező új, egyenként minimum nettó 200.000 Ft értékű eszközök (nettó 200.000 Ft érték alatti eszköz csak akkor támogatható, ha az a beszerzendő eszköz tartozéka) bekerülési értéke, amely tartalmazza a vételárat, tartalmazhatja az eszközbeszerzéshez kapcsolódó szállítás és üzembe helyezés, valamint az eszközbeszerzéshez közvetlenül kapcsolódó betanítás költségét is. Jelen Felhívás keretében egyedi tervezésű és gyártású célgép beszerzése is támogatható.
  • Az eszközök felszerszámozásához az új szerszámok, új kiegészítő berendezések költsége minimum nettó 200.000 Ft értékben, amennyiben alkalmassá teszi a pályázati támogatást igénylő tulajdonában álló, a megvalósítási helyszínen a támogatási kérelem benyújtásakor már meglévő gépet új termékek előállítására vagy kapacitásbővülést eredményez,
  • Ha a folytatni kívánt építési tevékenység engedély- vagy bejelentés-köteles, a támogatási kérelemhez elegendő csatolni az engedélyezési eljárás megindítását igazoló dokumentumot, illetve a hatósághoz benyújtott építészeti-műszaki tervdokumentációt.
  • Ha a folytatni kívánt építési tevékenység nem saját tulajdonban valósul meg, a használat jogcímét igazolni kell azzal, hogy a birtoklás, a használat a fenntartási időszak végéig biztosított. Emellett, a tulajdonosok, osztatlan közös tulajdon esetén pedig valamennyi tulajdonostárs teljes, bizonyító erejű, közokiratba foglalt nyilatkozatára szükség van, amely értelmében hozzájárulnak a beruházás megvalósításához.

Hasznos tanácsokat talál cikkünkben az építész tervező kiválasztásához.

Építési projekt és kivitelezése: minden előny együtt

Az OPEN BOOK egy professzionális modell, melynek segítségével 1 kézben tudhatja a pályázatírást, a pályázathoz szükséges tervdokumentációk elkészítését, a projekt teljeskörű menedzselését és az elnyert összeg kockázatmentes lehívását is!
Leidecker & Partner Kft: Budapesten és országosan, valamennyi megyében tervezett építési beruházási projektjében számíthat ránk!
Rendelkezünk a szükséges tudással és folyamatszemlélettel, és garantáljuk, hogy nálunk találja a leginkább beruházóbarát építési projekt irányítási modellt. Mindent elolvashat róla részletesen:
Teljes építési projektirányítás, tervezéstől a kivitelezésen át az átadásig: OPEN BOOK építési projektmenedzsment.
Tervezés | Építési projektmenedzsment | Műszaki ellenőrzés Kérje személyre szabott ajánlatunkat, és igénye szerint segítünk csak egy egy adott lépésben építési projektje során, vagy akár a beruházás egészében is számíthat együttműködésünkre.
Dolgozzunk együtt!