1. Home
 2. >
 3. Tudástár
 4. >
 5. Hogyan válasszunk kivitelezőt?

Hogyan válasszunk kivitelezőt?

Egy építési projekt előkészítésekor nemcsak a tervező, hanem a kivitelező kiválasztása is gondos körültekintést igényel. Ráadásul, itt a szempontok nem is annyira egyszerűek, mint egy tervező esetén, hiszen a kérdés nemcsak az, hogy „kit” és „milyen referencia alapján” válasszunk, hanem az is, hogy milyen konstrukcióban.

Építési kivitelezők választása – milyen konstrukciókban lehetséges?

Két út áll Ön előtt:

 1. Választ egy generálkivitelezőt, akire lényegében átruházza a folyamatok felelősségét, és aki a az alvállalkozók körét meghatározza;
 2. vagy saját maga szervezi a projektet.

A legfontosabb az Ön számára, hogy a beérkező ajánlatokat mindig műszakilag azonos színvonalra kell hozni, csak így lesznek összehasonlíthatóak (almát az almával) a generálkivitelezői, vagy alvállalkozói ajánlatok.

Generálkivitelező választása esetén…
Egyrészt hiába a professzionálisan összeállított ajánlatkérési dokumentáció (megfelelő kidolgozottságú tervek, költségvetési kiírások, határidők, szerződési feltételek, stb.) garantált, hogy ahány ajánlat érkezik, az annyi féle műszaki tartalomra fog szólni, ajánlatadóként nagyrészt eltérő műszaki változtatási javaslatokkal. Erről egy későbbi cikkünkben még részletesen fogunk értekezni, most elegendő annyit megjegyeznie, hogy az ajánlatok csak az azonos műszaki platformra hozatal után hasonlíthatóak össze. Az ajánlatok műszaki összehasonlításánál javasolt már a leendő műszaki ellenőrét bekapcsolni a folyamatba!
Másrészt az alvállalkozók személyére Önnek nem lesz befolyása. Ilyenkor jó eséllyel a saját gazdasági érdekei, a profitmaximalizálás mentén dönt majd az alvállalkozók személyéről a generálkivitelező.

Ön is szeretné látni, ki dolgozik az építkezésén?

Amikor a pénzét építési projektbe fekteti, fontos lehet, hogy ne névtelen-arctalan személyek dolgozzanak rajta, hanem olyan alvállalkozók, akiknek kiválasztásában Ön is részt vett. Az árak mellett például ez is egy lényeges szempont…
A generálkivitelező felelős az építési projektben teljesített munkákért, de mindenre azért ez sem garancia…
Egyrészt: nem javítható mindig, minden esetben minden hiba, másrészt, a garanciális idő egyszer lejár, viszont beruházói érdek, hogy az épület a garanciális idő lejárta után is még hosszú évekig hibamentesen működjön
Épp ezért, jobb, ha nem kizárólag a generálkivitelező gazdasági érdekei válogatják az alvállalkozókat. Egyes esetekben, bizonyos hibákra könnyedén ráfogható, hogy szabványi tűréshatáron belül vannak, nem befolyásolják a használatot stb.
Hoztunk néhány gyakori példát…

 • hidegburkolás és fugázások esztétikai minősége;
 • festés-glettelés minősége és látható végeredménye,
 • épületvillamossági szerelvények megfelelő helyen és számban vannak-e felszerelve
 • nyílászárók, ajtók, ablakok apróbb felületi sérülései
 • lapostetők vízelvezetési hibái

Ezek a hibák aprónak tűnhetnek, viszont nagyon zavarók is egyben – azért is, mert kivitelezői mulasztásról, alvállalkozói oda nem figyelésről árulkodnak.
Ha saját maga szervezi a projektet…
Ön hoz döntést arról, milyen vállalkozókkal dolgoztat építési projektjén. Ugyanígy, mindenre egyszemélyben kell figyelnie, a legapróbb részletekig. Sajnos gyakran fordulnak elő olyan kérdések, amelyre sem Ön, sem pedig munkatársai nem tudnak megfelelő választ adni szakmai ismeretek hiányában, így idő- és feszültség spórolás céljából logikusnak tűnhet megfizetni a generálkivitelezőt.
Feltételek, amelyeknek minden potenciális kivitelezőt és alvállalkozót szükséges megfelelni:

 • Legyen meg a szakmai felkészültség és a szükséges referenciák. Ennek hiányában igencsak kockázatos belekezdeni a projektbe.
 • Fontos, hogy rendelkezzen a munkavégzéshez szükséges szakképzett munkaerővel és eszközökkel.
 • Mérlegelje a kivitelezők szabad kapacitásait! Lehet, hogy 10%-kal kevesebbe kerülne az egyik, de végül 2 hónappal később lenne készen: döntse el, melyik fontosabb az Ön számára építési projektjében.
 • Ellenőrizze a garanciákat, amelyeket a határidőre és a munka minőségére vonatkozóan vállal. Ezzel később sok fejfájástól kímélheti meg magát, hiszen a jó garancia ajánlat megfelelő hivatkozási alapot jelent.
 • Vegye figyelembe, milyen hangsúlyt fektet saját és kollégái munkavédelmére, illetve a munkabiztonságra a kivitelező.
 • Mérje fel, hogy a kivitelező tervezi-e további alvállalkozók bevonását maga alá.
 • A kiszervezni tervezett munkarész költsége milyen arányban áll a cég árbevételével. Képes-e a cég előfinanszírozni az adott munkarészt? Ha a teljesítést kockázatosnak ítéli, gondolja át az együttműködést, válasszon más kivitelezőt, vagy kérjen további biztosítékot.

Építési projekt és kivitelezése: minden előny együtt
Az OPEN BOOK egy professzionális modell, amely egyesíti a kétféle konstrukció pozitív vonásait – de igazából egyikkel sem egyenlő teljes mértékben.
*****
Tervezés I Építési projektmenedzsment | Műszaki ellenőrzés
Kérje ajánlatunkat, és a szükséges lépésekben, vagy első lépéstől az utolsóig segítünk projektje megvalósításában!
Dolgozzunk együtt!