1. Home
  2. >
  3. Tudástár
  4. >
  5. Ipari csarnok építés árak:...

Ipari csarnok építés árak: mi mindentől függ a beruházás költsége?

pari csarnok építés árak tervezéstől az átadásig – mindent megtudhat egy ilyen típusú beruházásról és annak költségeiről, ha elolvassa tudásanyagunkat.

Az ipari csarnokok tervezése és építése különbözik más építési beruházásoktól, építészmérnöki közreműködést igénylő projektektől. Számos különleges kritériumnak kell megfeleltetni az ipari épületeket, könnyűszerkezetes csarnokokat, ez pedig másfajta szakértői jelenlétet igényel, mint például egy családi ház vagy irodaépület felépítése. A könnyűszerkezetes csarnokok nem tégla-, hanem vasbeton vagy acélszerkezetes vázszerkezettel rendelkeznek, és jelenleg egyértelműen uralják a piacot.

Mennyibe kerül egy csarnoképítés?

Az ipari csarnok tervezés és építés ára számos tényezőtől függ.

Befolyásolja az árát például:
–         a csarnok különböző mérete,
–         Funkciója, például: logisztika, vagy gyártás
–         illetve az egyedi elvárt műszaki tartalom is (pl. ipari padló teherbírása, technológiai igények, stb.)
A csarnok megfelelő kihasználását, a benne tervezett munkák folyamatait a mérete, a kialakítása és a felszereltsége is jelentősen meghatározzák majd!

Miben tér el egy ipari csarnok / ipari épület tervezése és kivitelezése egy irodaépület vagy lakóépület tervezési-kivitelezési projektjétől?
–         környezetvédelmi előírásoknak való megfeleltetés;
–          előzetes felmérések és engedélyeztetés,
–          épületszerkezeti jellemzők,
–          tetőszerkezet jellemzői,
–          épületgépészeti tulajdonságok,
–          csomópontok,
–          tűzvédelmi tervezés,
–          különleges elvárások az épülettel szemben,
–          megfeleltetés valamely biztosító társaság igényeinek.

Ha ipari csarnok építtetését fontolgatja, mindenképp olyan építész tervező iroda mellett tegye le a voksát, amelynek munkatársai már rendelkeznek ipari csarnoképítésben szerzett tapasztalattal, és az általuk tervezett csarnokok valóban fel is épültek.

Ipari csarnok tervezés megtérülő áron, tapasztalt szakemberekkel

Teljeskörű szakértői segítséget nyújtunk Önnek ipari csarnok építésben jártas szakemberekkel, Terveztesse meg ipari csarnokát a Leidecker & Partner építész tervező irodával.

Kíváncsi rá mennyibe kerül egy új csarnoképület megépítése? Töltse ki kalkulátorunkat!

CSARNOKÉPÍTÉSI ÁRKALKULÁTOR

Tételek, amelyek befolyásolják az ipari csarnok építés projekt költségeit

  • Tervezés és különféle felmérések, vizsgálatok

Természetesen az ipari csarnok építése a tervezési szakasszal indul. Ennek részét képezi a szükséges geodéziai és talajmechanikai vizsgálat, az engedélyezési és kiviteli terv elkészítése, illetve a különféle engedélyek megszerzése. Ezek olyan befolyásoló tényezők, amelyeknek elkészítése vagy épp a hiánya milliós nagyságrendben befolyásolhatja a projekt költségeinek alakulását.
Nem mindegy a sorrend sem: még az alapozási mód kiválasztása előtt szükséges sort keríteni a talajmechanikai vizsgálatokra, ha elkerülné az esetleges ráfizetést és többszöri újratervezést.

Pontosan miben döntő szereplő a csarnok alapterületi mérete és hasznos belmagassága? Nemcsak rövid, hanem hosszú távon is költségeket befolyásoló tényező

Amellett az egyszerű tény mellett, hogy a nagyobb csarnok több építőanyag felhasználását követeli meg, nem mehetünk el szó nélkül a felépülő csarnok ideális, optimális kialakítása mellett sem – ami pedig a végfelhasználást befolyásolja majd. Ha nem megfelelő a térkihasználás, az távlati szempontból kedvezőtlen hatást gyakorolhat a csarnokban történő munkavégzésre, ez pedig akár árbevétel kieséshez is vezethet.
Ugyanez igaz akkor, ha nem megfelelő az alapterület, vagy túl nagy építménymagasságú csarnokot terveztet és építtet, amelynek fenntartási költségeit később fizetnie kell, miközben a szolgáltatásdíjak nem hozzák vissza megfelelően ezt az összeget. Itt fontos megjegyezni, hogy egy raktárcsarnok természetesen mindig olcsóbb, mint egy olyan ipari létesítmény, ahol termelés, gyártás zajlik. Szintén hosszabb távon befolyásoló tényezők a gépészeti megoldások, illetve a tető fedése és a szigetelés is. Ezeken az építési projekt kivitelezése során ugyan lehet „spórolni”, de távlati tekintetben rendre bebizonyosodik, hogy nem éri meg.

Segít a hozzáértő szakember: nézzünk egy nagyon alapvető példát az ipari csarnok építésében, hogyan is tud segíteni a tervező!

Már a tervezés során felmerülhetnek költséghatékonysággal kapcsolatos kérdések, például a szerkezetet illetően: vasbeton vagy acél tartószerkezettel jár jobban? tervező ebben az esetben segít a várható költségek felvázolásával, illetve az esetleges buktatók ismertetésével.
Előfordulhat például, hogy valamelyik megoldás 10-15%-kal olcsóbbra jön ki, de várni kell az anyag gyártására. Ezzel a teljes ipari csarnok építés projekt csúszhat, akár pluszköltségeket is generálva. (A tervező  feladata alehetőségek és a hozzájuk kapcsolódó nagyságrendi költségek ismertetése.)

A generálkivitelezés díjai – ipari csarnok építés árak a kivitelezői díjak szempontjából

Ipari csarnok építése esetén (is) két út áll ön előtt a kivitelezés tekintetében: vagy megbíz egy generálkivitelezőt a projekt megvalósításával, vagy pedig önállóan irányítja a beruházást.
Ha önállóan kívánja irányítani építészeti projektjét, felmerülhetnek olyan kérdések, amelyekre nem fogja tudni a választ, például: milyen alapanyagból mennyi kell, milyen alvállalkozókkal kell majd együttműködni, melyik feladatért ki a felelős, mi történik akkor, ha az egyes kivitelezők egymásra mutogatnak, és az elkövetett hibáért senki nem vállalja a felelősséget? Egy-egy ilyen malőr elég komoly ráfizetésekkel járhat az ipari csarnok építése során. Arról nem is beszélve, hogy az építési beruházás akár hónapokat vagy éveket is csúszhat, többszörösére növelve az eredetileg kalkulált költséget.
A generálkivitelező megbízása egyszerű, problémamentesebb megoldásnak tűnik: egyvalaki kezében összefut minden, ő koordinálja a projektet, egyeztet a tervezővel, az alvállalkozókkal és a megbízóval egyaránt, elvégezteti a műszaki ellenőrzést. Itt azonban igencsak magas árakkal kell számolni, amin még tovább ront az, hogy a kivitelező esetleg kissé rákalkulál az árakra… Mivel a legtöbb munkát csak külső alvállalkozókkal tud elvégeztetni, az ő díjaikat némileg megnövelheti az ajánlatban. (Ilyen például az ipari padló vagy a vasbeton-szerkezet gyártása, épületgépészet, épületvillamosság is, ezeket csak külsős alvállalkozók tudják elvégezni.)

Ipari csarnok építése 20-30%-kal olcsóbban, mintha generálkivitelezőt bízna meg

Ipari csarnok tervezése + kivitelezése + műszaki ellenőrzése: OPEN BOOK modellünk az engedélyeztetéstől az átadásig segíti projektje megvalósítását, méghozzá a generálkivitelezéssel várható árnál 20-30%-kal olcsóbban.
A modell célja a gyors, professzionális, magas minőségű, és ehhez képest költséghatékony megvalósítás, illetve az építtető megbízó számára biztosított problémamentes projektmenedzsment.

Megbízásunkkal az alábbi projekt elemeket kapja meg:

1.     TERVEZÉS (beleértve az engedélyeztetéseket is)
2.     KIVITELEZÉS SZERVEZÉSE (beleértve a kapcsolattartást is)
3.     MŰSZAKI ELLENŐRZÉS (beleértve a munkanapló vezetését is)
+ A KÖLTSÉGKERET és HATÁRIDŐK BETARTATÁSA

Mindemellett pedig, 100%-os, a piacon egyedülálló pénzvisszafizetési garanciával dolgozunk.

Tervezésre | kivitelezési projektmenedzsmentre | vagy a teljes projektre vonatkozóan, kérje ajánlatunkat!
Kedvező konstrukciót kínálunk csarnok tervezére és építésre projekt egységenként, illetve komplexen akár első tollvonástól az épület átadásáig.