1. Home
 2. >
 3. Tudástár
 4. >
 5. Mennyibe kerül a műszaki...

Mennyibe kerül a műszaki ellenőr díja?

Ha építési beruházásra készül, műszaki ellenőrre is gondolnia kell. Tudjon meg többet az építési műszaki ellenőr munkájáról, illetve az árakról 2021-ben!
műszaki ellenőrzés ugyanúgy a projekt része, mint a tervezés és a kivitelezés – mégis sokan becsülik alá a fontosságát. Annak érdekében, hogy a témával kapcsolatban tisztábban lásson, összegyűjtöttünk jó néhány tudnivalót a műszaki ellenőr tevékenységéről és arról, mennyibe kerül a beruházáson belül.

Műszaki ellenőrzés az építési beruházás során

A beruházási projekt elengedhetetlen résztvevője a felkészült, hozzáértő műszaki ellenőr! 

Ha valóban felkészült, tisztában van az alkalmazandó szabványokkal, hatósági jogszabályi előírásokkal, illetve az ő  feladata az építési napló ellenőrzése is.
Felelős tehát a kivitelezés megfelelő dokumentálásáért, emellett akár munkavédelmi javaslatokat is tehet. Munkájával minden tekintetben a beruházót, azaz önt kíméli meg esetleges pluszköltségektől.

A műszaki ellenőr legfontosabb feladatai:

 • kivitelezés minőségének ellenőrzése;
 • ütemterv ellenőrzése és biztosítása;
 • a kivitelezés dokumentálása e-naplóval, esetleg a fedezetkezelővel kapcsolatos adminisztráció,
 • építési kooperációk szervezése;
 • számlák ellenőrzése – az elvégzett munkák
 • mennyiségének és minőségének összehasonlítása a számlán szereplő munkamennyiséggel;
 • kivitelezői dokumentáció ellenőrzése;
 • hiba- és hiánylisták vezetése,

emellett pedig, fontos szerepet tölt be beruházási projektek során az alábbiakban is:

 • átadás-átvételi eljárás lebonyolítása,
 • hibák javítás utáni ellenőrzése,
 • mielőtt lejár a garanciális időszak, az állapotfelmérés elvégzése és a munkavédelmi előírások betartatása az építkezésen.

Mindebből már nyugodtan lehet arra következtetni, hogy a műszaki ellenőr alkalmazása nemcsak szükséges, hanem megéri a ráfordított árat. A műszaki ellenőr díjak ugyanis eltörpülnek azzal szemben, amennyibe kerülhet az építőipari kivitelezési tevékenység időbeli csúszása vagy elfogadni azt, ha valami nem megfelelő minőségben került kivitelezésre, és elégedetlen a beruházó a végeredménnyel…

A műszaki ellenőrök munkája szakáganként

Ideális esetben egy építési projekten a műszaki ellenőri tevékenység az alábbi, 3 fős szakembergárdával már megfelelően biztosítható:

 • építész műszaki ellenőr,
 • épületgépész műszaki ellenőr,
 • épületvillamossági műszaki ellenőr.

Ha ez a 3 szakemberből álló team rendelkezésre áll, a kivitelezés kockázatai jelentősen csökkennek, vagyis a súlyos ráfizetések is elkerülhetővé válnak. Szükség esetén persze kiegészülhet ez a szakembergárda egy-egy speciális szakterület képviselőjével, például mélyépítési szakértővel..

Egy jó építési műszaki ellenőr jellemzően ennyibe kerül:

Az épület funkciójától és méretétől függően, illetve, hogy szükséges-e szakági műszaki ellenőr bevonása (külön épületgépész, épületvillamossági, mélyépítési, vagy valamilyen speciális szakértői), jellemzően a kivitelezési költségek 1-2 %-át teszi ki. 

A műszaki ellenőr szerepének jelentősége a projektmenedzsment során – befektetéstől a megtérülésig

Mire figyeljen a műszaki ellenőr kiválasztásakor?

Egyrészt, nem mindegy, milyen mérnöki, építési projektekben rendelkezik tapasztalattal. Nagyon fontos, hogy olyan szakember mellett döntsön, aki rendelkezik az ön projektjének megfelelő referenciákkal. Például, ha ipari csarnokot szeretne építtetni, akkor ne egy családi házak építési projektjeiben jártas műszaki ellenőrt válasszon.
A műszaki ellenőr a megfelelő szakemberek kiválasztásában is segítségére lehet – elvileg.
Amennyiben már rendelkezik a szükséges engedélyezési tervekkel, az alkalmas arra, hogy elsőkörös kivitelezési árajánlatokat kérjen. Legalábbis elméletben; de mi ezzel a gyakorlati probléma? Mi alapvetően óva intenénk attól, hogy ezekre a tervekre kérjen kivitelezési ajánlatokat, még abban az esetben is, ha igazán kiváló referenciákkal bíró, tapasztalt műszaki ellenőrt sikerült szereznie. Az engedélyezési tervek alapján ugyanis maximum a projekt építészeti részére lehetséges átláthatóan számolni. Egyéb szakágak, például:

 • tartószerkezet,
 • épületgépészet,
 • épületvillamosság,
 • közmű

esetén csak műszaki leírás áll rendelkezésre ebben a fázisban, amivel szinte lehetetlen költségvetést tervezni! (Nem láhatók például előre a szükséges darabszámok, acélsúlyok, folyóméterek…)

 • Ebből következően, amikor csak az engedélyezési tervek alapján kér ajánlatot, később ráfizetések, meglepő költségek keletkezhetnek az építkezés során.
 • Ráadásul a műszaki ellenőr is kellemetlen helyzetekbe sodorhatja magát: hiába az ajánlat, a tervek hiányában a számonkérés az ellenőr számára sokkal nehezebb lehet a kivitelezővel szemben.
 • A kivitelezői árképzésekben egyébként is hatalmas különbségek lehetnek ugyanúgy pénzügyi, mint műszaki oldalról. Ha csak a világítást nézzük, például nem mindegy, hogy egy kivitelező a legolcsóbb távol-keleti vagy a legkorszerűbb LED-izzókkal éri el ezeket az értékeket.

Biztonságos és megtérülő megoldás a beruházóknak, ha kiviteli tervekre szerződnek

Egy hozzáértő és tapasztalt műszaki ellenőr egyébként felhívja arra a figyelmet, hogy melyik vállalkozói ajánlatnál mire érdemes pontosan figyelni, miről szükséges több információt bekérni. Ezáltal egyrészt, összehasonlíthatók lesznek egymással a kivitelezői ajánlatok, másrészt, teljesebb képeket fog látni az építtető is. Amennyiben kiviteli tervekre kér ajánlatot és köt szerződést, már minden szakági terv látható a fontosabb paraméterekkel.
Így a műszaki ellenőr hatékonyabban ellenőrizheti a kivitelezési munkát, hiszen van a kezében olyan információ, ami alapján dolgozhat.

Alma-alma – a kivitelezési ajánlatok versenyeztetésében is segít a műszaki ellenőr

A kiviteli tervek alapján készített árajánlatok egyébként világosabbak, tisztábbak is: a kivitelezők ekkor ugyanis már nagyrészt ugyanazt a műszaki tartalmat árazzák majd be. A „nagyrészt” kifejezés igencsak hangsúlyos, ugyanis a kivitelezők továbbra is mindent megtesznek majd azért, hogy a versenytársaikkal ne legyen összehasonlítható az ajánlatuk. Jól látható ez például a kivitelezési ajánlatok olyan elemeiben, mint egy új típusú építőanyag vagy műszaki megoldás ajánlása – így pedig az építési beruházó számára nehezen összehasonlítható az alma az almával.
A műszaki ellenőr szerepe a kiviteli ajánlatok összehasonlításában is lényeges, hiszen átlátja és el tudja magyarázni a különbségeket, segít ugyanolyan műszaki szintre hozni az egyes ajánlatokat. Így a beruházó megalapozott döntést hozhat majd építési projektjének kivitelezését illetően, hiszen az ellenőr az ő érdekeit képviseli.

A műszaki ellenőr itt újfent költséget takaríthat meg a beruházónak!

Ugyanis a költségvetési kiírás alapján fel tudja venni a kapcsolatot a szak-kivitelezőkkel, és le tudja ellenőrizni a generálkivitelezők általmegadott árakat. Egy profi, tapasztalt műszaki ellenőr rendelkezik az árak piaci ismeretével, és át képes látni, mikor kapott megfelelő árat és mikor nem.

 • Ha összeállt a megfelelő költségvetés, és a különböző szakkivitelezők műszaki észrevételeit is meghallhatja és mérlegeli, könnyebb helyzetbe kerül minden beruházó.
 • Jelentősen javulnak annak esélyei, hogy az általa elvárt minőség megfelelő árazás mellett valósulhasson meg az építkezés során.

Tervezés, kivitelezés, műszaki ellenőrzés egy kézben – hogyan tegye egyszerűbbé, probléma mentesebbé és költséghatékonyabbá építési projektjét?

Annak érdekében, hogy megrendelőink építési projektjei stabilan, költséghatékonyan és szakszerűen egy kézben fussanak össze, kidolgoztuk az OPEN BOOK modellt. Ennek lényege, hogy az építési beruházás során minden a lehető legpontosabban menjen, szakszerű és költséghatékony mérnöki tervezéssel, kivitelezéssel és műszaki ellenőrzéssel.
Projektjét engedélyeztetéstől az átadásig kísérjük, méghozzá átlagosan 20-30%-kal alacsonyabb áron, mintha külön építész tervező irodával, generálkivitelezővel és műszaki ellenőrrel dolgoztatna.

Tervezés | Építési projektmenedzsment | Műszaki ellenőrzés
Kérje személyre szabott ajánlatunkat, és igénye szerint segítünk csak egy-egy adott lépésben építési projektje során, vagy akár a beruházás egészében is számíthat együttműködésünkre.
Dolgozzunk együtt!