1. Home
 2. >
 3. Szolgáltatások
 4. >
 5. Építészeti tervezés

Építészeti tervezés

Csarnok tervezés, csarnok építés, ipari épületek tervezése

Helyezze biztos kezekbe projektjét!
Ipari építési munkák úgy, ahogy elképzelte, felmérésektől és…

RÉSZLETEK →

Irodaházak és kereskedelmi épületek tervezése és kivitelezése

Az első tollvonástól az átadásig átlátható projektfolyamattal
A legkorszerűbb modelleknek…

RÉSZLETEK →

Hogyan könnyítheti meg egy építész iroda építési projektje első lépéseit?

Mivel a költségvetés a tervezőasztalon dől el, fontos, hogy Ön is a lehető legalaposabban körbejárja az építészeti tervezés lehetőségeit. Kerülje el a kellemetlen meglepetéseket!

Ugyanis a tervezési hiba a beruházás későbbi szakaszában kivitelezési hibaként jelenik meg, ezzel pedig a ráfordítandó pluszköltségek jóval magasabbra rúgnak majd a kivitelezés során, mint amennyit a tervezésen megspórolt. Mielőtt felkeresi a szakembert, és rábízza az építészeti tervezés feladatait, érdemes választ adnia néhány kérdésre.

Készítsen listát, amit az ajánlatkérésbe is belefoglalhat, így pontosabb, áttekinthetőbb ajánlatot kap majd.

 • Hol található az ingatlan terület (hrsz.), amelyre építkezni fog?
 • Milyen funkciókat lát majd el az épület? Csarnok, ipari épület, esetleg irodaház
 • Milyen helyiségekre lesz szükség az épületben?
 • Milyen helyigényei lesznek a berendezéseknek?

Az építészeti tervezés első lépései

Kezdjük mindjárt a legfontosabbal: hogyan válasszon építész tervezőt, ki az ideális jelölt az építészeti tervezés megvalósítására?

Ezeken a lépéseken mindenképp haladjon végig.

 1. Az építészeti tervezés feladataival megbízott építész tervező szakember tisztában van-e az épülettípus sajátosságaival?

Nélkülözhetetlen, hogy az építész tervező rendelkezzen az Ön építési projektjének megfelelő tapasztalattal, ismerje az adott épülettípus műszaki jellemzőit. Jelentős különbség van egy ipari épületekben tapasztalt, illetve egy lakóépületek, családi ház tervezés köré specializálódott szakember munkája közt. A különféle építészeti tervezés megbízások során teljesen más követelményeknek kell megfelelni, csak a legegyszerűbb példát nézve: míg lapostetős családi ház kevés van, az ipari épületek közt szinte az összes ilyen. De szót ejthetnénk a szükséges helyiségekről, szükséges tér-igényről is. Ha erre figyel, súlyos építész tervezési hibák kerülhetők el. Ilyen hibák például a tervezési projekteken a nem megfelelő tájolás, az alultervezés vagy épp túltervezés.

 1. Bővítési lehetőségek

A tervezőnek tisztában kell lennie azzal, hogy a körülmények változhatnak, így szükséges lehet az épület bővítése, fejlesztése is az építészeti tervezés során. Az pedig, hogy ez ne járjon brutális átépítési költségekkel, a tervező előzetes felelőssége, még az építészeti tervezés folyamatán belül még az építkezés megkezdése előtt!

 1. Anyaghasználat – a tervező legyen tisztában az elérhető lehetőségekkel

Olyan anyagoknak kell szerepelnie az építészeti tervben, amelyek korszerűek és beszerezhetők, a vázolt megoldások pedig kivitelezhetők a gyakorlatban is. Egy olyan építészeti / generáltervvel nem menne túl sokra, ami csak papíron állja meg a helyét.

Amire itt még érdemes figyelni…

Ne a tervezői jutalékok és segédletek irányítsák az anyagválasztást! Az építészeti tervezés kivitelezésével megbízott szakembernek mindig az Ön, vagyis a lehetséges megbízó érdekeit szükséges szem előtt tartani, és ennek megfelelően kell termékeket választania, a magas színvonal mellett a kivitelezési költségeket is figyelembe véve.

4. Az építészeti tervező gondoljon a jövőre is – Ön pedig ez alapján (is) válasszon szakembert!

Egy dolog a kivitelezés költsége, és egy másik a fenntartás: egy-egy ráfordított plusz kiadás sok esetben térül meg hosszú távon. A tervezőnek nemcsak azt célszerű figyelembe venni, mi a megbízó jelenlegi igénye, hanem azt is, hogy távlati szempontból mi lesz számára kifizetődő!

5. Ellenőrzés és visszakövetés

Elsődleges, hogy bízni tudjon abban a tervezőben, akivel végül leszerződik az építészeti tervezés megbízására, így érdemes informálódni a korábbi munkáiról. Gyakran nem kerülnek ki referenciák a webes felületekre, de az előzetes építészeti tervezés tárgyalások folyamán is nyugodtan kitérhet a korábbi tapasztalatokra. Van mód továbbá tervezői felelősségbiztosítás igénylésére is – ezt sem érdemes figyelmen kívül hagyni.

Kérje ajánlatunkat, és akár a szükséges lépésekben, akár első lépéstől az utolsóig segítünk építési projektje megvalósításában!

Tervezési megoldások, amelyeknek köszönhetően nem kell újra és újra mélyre nyúlni a pénztárcájában építési projektje során.

Építész tervező, generáltervezés szolgáltatásunk része a költségmenedzsment is.

Ez a költséghatékony, egyedi műszaki megoldások elengedhetetlen része. Hiszen nekünk sem az a célunk, hogy Ön minél többet fizessen, hanem az, hogy építési projektje az eredetileg tervezett összeg szerint valósulhasson meg.

Tervrajzok, látványtervek készítése a modern építészeti tervezés során

Modern technológiai eszközökkel dolgozunk, hogy Ön minél világosabban láthassa, hogyan néz majd ki az épület, amelynek megtervezésére és a kivitelezési munkálataira megbízott minket. Az építészeti tervezés részeként a tervrajzok, látványtervek elkészítését követően, a vázlatokból láthatóan kirajzolódnak a helyiségek, illetve a szerkezeti és látványelemek is. BIM digitális épületmodellezéssel az építési tervezés részeként egy olyan digitális épületmodellt kap, amely mind a fizikai, mind pedig a funkcionális jellemzőket tartalmazza.

Az építészeti tervezés nemcsak a kivitelezésre vonatkozóan költséghatékonyan, hanem környezettudatos, fenntartható módszerekkel is

Szívügyünk, hogy az általunk készített kiviteli terv alapján indított építési projektek végül ne csak papíron legyenek környezettudatosak, hanem a valóságban, az építészeti tervezésen túl is így valósuljanak meg. BREEAM és LEED minősítéseknek megfelelően dolgozunk az egyedi, energiahatékony megoldások érdekében – amelyeknek köszönhetően könnyebben térül meg hosszú távon is az építési beruházás.

Előzetes vizsgálatok és felmérések – alapos felkészülés az épület tervezése előtt

Az építészeti tervezés részeként elvégezzük az előzetes környezetvédelmi vizsgálatokat és régészeti dokumentációkat is. Emellett, geodéziai és pontfelhős felmérést is végzünk, illetve talajmechanikai szakvéleményt is készítünk. Amennyiben nem teljesen új épület tervezése és kivitelezése a cél, nélkülözhetetlen lépés az engedélykötelesség vizsgálata, ekkor az előzetes építési állapot dokumentálásával együtt bekerül a tervezői feladatok közé.

A tervező oroszlánrésze a tervezési fázis szakaszain túl a koordináció is

Ön, azaz a Megbízó számára alapvető fontosságú, hogy tudja, az építész tervező szakember ellátja a beruházói képviseletet a hatósági eljárások során, mind az engedélyeztetés, mind a használatba vétel folyamatait tekintve. A tervezést a kivitelezői csapat összeállítása követi, amelyben a tervező szintén részt vállal a beszerzési eljárások előkészítésével, illetve a vállalkozási feltételek kidolgozásával.

Hogy ez a koordináció megfelelő ütemben és minőségben történjen, kiemelten fontos, pláne az ipari épületek generáltervezése esetén. Itt vissza is utalnánk az építészeti tervező kiválasztásának első pontjához, amelyben a szakértelemről, az adott területen való jártasságról írtunk. Egyszerűbb és átláthatóbb akkor a kivitelezési folyamat, ha a tervező kezében fut össze, vagyis ő „nem lép hátra” a tervek leadását követően, hanem elvégzi a koordinációs feladatokat.

A tervező szakember mely továbbiak munkájáért felelős a koordináció során?

Az építészeti tervezőnek valamilyen mértékben szükséges hozzáértéssel bírnia a további tervezői szakágakhoz is, hiszen az ő munkájuk irányítását is végeznie kell. Ilyenek például, a teljesség igénye nélkül:

 • épületvillamossági tervező,
 • belsőépítész,
 • kertépítész, tájépítész,
 • tűzvédelmi tervező,
 • közmű-tervező – stb.

Vállalásainknak megfelelően, rendelkezünk a szükséges tudással, és nem csak az építészeti tervezés során, de azon túl a  koordináció folyamán is teljes felelősséggel tartozunk minden más szakember munkájáért.

Megbízóbarát építészeti tervezés – minden folyamat egy kézben

Összegezve tehát, az alábbiakra szükséges figyelnie az építési projektet, illetve a tervező kiválasztását megelőzően

 • az építész tervező iroda, szakember, rendelkezzen rálátással, szaktudással az adott területre, az épülettípus, az építési feladatok sajátosságaira vonatkozóan;
 • figyeljen a bővítési lehetőségekre és az anyaghasználatra;
 • gondoljon a jövőre és a bővítési eshetőségekre az építészeti tervezés során;
 • munkája legyen ellenőrizhető és visszakövethető.

Amit pedig mi biztosítunk Önnek épület tervezési szolgáltatásunkkal, amennyiben a szempontok alapján minket választ:

 • költségmenedzsment;
 • a legmodernebb módszerekkel készített tervrajzok és látványtervek;
 • teljeskörű ügyintézés az építészeti tervezés megkezdéséhez, pl. engedélyezési terv;
 • környezetbarát megoldások alkalmazása, megfeleltetés a szükséges minősítéseknek a hosszú távú megtérülés érdekében;
 • a generáltervezés részeként a szakmai kivitelezők teljeskörű koordinációja;

Kérje ajánlatunkat, és akár a szükséges lépésekben, akár első lépéstől az utolsóig segítünk építési projektje megvalósításában!

Leidecker and Partner építész iroda Budapest.

Keressen bennünket megadott elérhetőségünk egyikén és beszéljük meg a részleteket!

Keressen bennünket bizalommal!