1. Home
 2. >
 3. Szolgáltatások
 4. >
 5. Építészeti tervezés
 6. >
 7. Irodaházak és kereskedelmi épületek...

Irodaházak és kereskedelmi épületek tervezése és kivitelezése

A legkorszerűbb modelleknek megfelelően valósítjuk meg kereskedelmi épület, társasház és irodaépület projektjeit. Az irodaházak, társasházak és kereskedelmi épületek különleges tervezést igényelnek, mivel különböznek a családi házaktól. A sikeres projekt érdekében elengedhetetlen egy hatékony és összehangolt tervező csapat.

Kérje ajánlatunkat
IRODAHÁZAK ÉS KERESKEDELMI ÉPÜLETEK TERVEZÉSE ÉS KIVITELEZÉSE

A legkorszerűbb modelleknek megfelelően valósítjuk meg kereskedelmi épület, társasház, irodaépület-projektjét

Az irodaházak, társasházak, illetve a kereskedelmi épületek középületnek minősülnek, hiszen ehhez köthető funkcióknak felelnek meg, amelyek sok esetben nem azonosak a családi ház tervezésének ismérveivel. Minden ilyen létesítmény építészeti tervezése és kivitelezése esetén nélkülözhetetlen, hogy a projektet olyan tervező csapatra bízza, amely hatékonyan és akadálymentesen képes a közös munkára.

Emellett, minden építészeti tervezés és kivitelezés közül az iroda-, illetve kereskedelmi funkciót ellátó épületek esetén jelenik meg leglátványosabban a környezettudatosság, illetve a fenntarthatóság igénye.

Az úgynevezett zöld építészet, illetve a zöld épületek tervezése és építése esetén kiemelt szerepet kap ipari épületek estében is:

 • a természeti erőforrásokra való tudatos odafigyelés, például a felhasznált anyagok tekintetében;
 • az energiatakarékosság, vagyis az irodaház épületgépészeti szempontjai, jövőbeni energiafelhasználása például a hűtés-fűtés tekintetében, de ide tartozik a megújuló energiaforrások alkalmazása is;
 • az építészeti stílusban megjelenő természetes jegyek, amelyek a környezettel való megfelelő harmóniát tükrözik társasház tervezés esetében is.

ZÖLD MINŐSÍTÉSEK

Az épített környezet fenntarthatóságára való odafigyelés lépései ugyanolyan fontosak globálisan, mint lokálisan mind az építész, mind a megbízó számára. Mind a természeti erőforrások felhasználása, mind pedig a környezet élhetősége és tervezés szempontjából nélkülözhetetlen az úgynevezett zöld minősítéseknek való megfeleltetés.

BREEAM MINŐSÍTÉS

A BREEAM volt az elsőként kifejlesztett környezettudatos épületminősítési rendszer, amely támogatja:

 • a csökkentett energiafogyasztással rendelkező épületeket,
 • a különféle vízcsökkentés-megoldásokat,
 • illetve a „barnamezős” projektként megvalósuló beruházásokat is, amelyek nem vesznek el újabb zöldterületet, így jóval csekélyebb mértékben vannak hatással a környezetre.

A rendszer 9 fő kategóriában fogalmazza meg a fontos fenntarthatósági kritériumokat, majd végül összesítve, úgymond holisztikusan méri a projekt teljesítményeit. Az építész tervező számára jelentkező két fő lépcső a tervezési időszak alatti minősítés, illetve az építési projekt zárását követő minősítés. A végső minősítés még ezután következik, hiszen ekkorra látszik világosan, ténylegesen megvalósultak-e a megtett nyilatkozatok, vállalt tervek.

Az épületek 5 osztályos besorolásban nyerik el BREEAM minősítésüket:
 • PASS – megfelelt
 • GOOD – jó
 • VERY GOOD – nagyon jó
 • EXCELLENT – kiváló
 • OUTSTANDING – kiemelkedő

Minél magasabb BREEAM minősítést kap az irodaház vagy kereskedelmi ingatlan, az arányosan növeli az értékét is.

LEED minősítés

Az amerikai LEED rendszerrel új belső kialakítások, illetve meglévő kereskedelmi vagy ipari funkciójú épületek zöld minősítése is lehetséges akár. Bár részben amerikai szabványokon alapszik, európai követelményekkel is bebizonyítható megfelelőség.

Új épületek esetén összesen két lépcsőben számos előkövetelménynek és további kritériumoknak is meg kell, hogy feleljen a LEED minősítést elnyerő projekt. A minősítéshez magas tervszintű, a kivitelezést követő anyagok benyújtása szükséges.

Összesen 3 fokozatban szerezhető LEED minősítés: ezüst, arany és platina.

A minél magasabb szintű LEED minősítés a BREEAM-hoz hasonlóan szintén növeli az ingatlan értékét.

További zöld minősítési rendszerek:

 • a német DGNB,
 • illetve az USA-beli WELL.IRODAHÁZ TERVEZÉS – teljeskörű szolgáltatáscsomagot kínálunk társasház, iroda- vagy kereskedelmi épület tervezésére, kivitelezésére.

Kérje ajánlatunkat, és garantáljuk az átlátható szakmai tervezési és kivitelezési folyamat, munka illetve a környezetvédelmi elvárásoknak megfelelő, korszerű rendszerben tervezett épület megvalósítását.

Kedvező üzemeltetés a hosszú távon is korszerű, BIM-rendszerben tervezett irodaházakkal

BIM

Információs Modellezés

Mind a környezeti fenntarthatóság, mind pedig a hosszú távon is kedvező épület-fenntartás miatt a BIM-rendszer alapján végezzük projektjeink során irodaházak, kereskedelmi épületek tervezését és kivitelezését.

ÉPÜLET – BUILDING

Az „épület” kifejezés jelen esetben nem konkrétan az épületet jelöli, sokkal inkább az építési kivitelezést, mint komplex folyamatot, amelyben szükséges a szakágak hatékony együttműködése. Ennek során mindenki láthatja a további résztvevők munkáját, a design tervezőkön át a villamossági kivitelezésig, hiszen az átláthatóság a sikeres projektfolyamat egyik feltétele.

Ilyen résztvevő szakágak például:

 • a tereprendezés,
 • az építészet, illetve az építészeti tervezés,
 • tartószerkezeti tervezés
 • az épületgépészet,
 • és az épület villamosság is.

A BIM modell segíti a szakágak számára az együttműködést már a tervezés kezdeti fázisától.

INFORMÁCIÓ

Ami a BIM-et nagymértékben elválasztja más építészeti tervezés és kivitelezés projektektől, az a rendkívüli információmennyiség, amellyel egy irodaház / kereskedelmi / többlakásos társasház tervezés, vagy más középület tervezése és kivitelezése során egy építész iroda szembesül. Annak érdekében, hogy mégis minden átlátható maradjon, és minden a meghatározott ütemezés szerint valósuljon meg, szükség van az információk rendszerezésére – erre is alkalmas a BIM.

Ilyen adatok például:

 • becsült költségek,
 • különféle teljesítménymutatók,
 • várható élettartam.

MODELLEZÉS

A BIM-rendszerben történő építészeti tervezés során minden projekt kétszer épül fel. Első körben, virtuális formában, az így készült modellen jól látszik, hogy minden szempontból megfelel-e majd a terveknek és az elvárásoknak. Ezt követően pedig fizikálisan is felépül – ez a megvalósuló terv.

A virtuális kivitelezés a teljes munkát áttekinthetővé teszi, amivel rengeteg pazarlás, pénzkiadás, időveszteség és hulladék-keletkezés előzhető meg. Emellett pedig, ez a terv a projekt végeztével sem vész el: az ingatlan tulajdonosa minden további, például karbantartással vagy átalakítással kapcsolatos döntésnél segítségül tudja hívni a 3D-s alaprajz modellt. Ugyanígy, a terv segítségével világosabban látható, mikor lesz szükség felújításra, így hosszú távon ez is könnyebben szervezhető.

Tévhit azonban, hogy a BIM-rendszer egyenlő csupán ezzel a modellel. Maga a terv ugyanis a BIM-nek csak egy része, a terv mögött összekapcsolható információk rétegeit rendszerezi.

BIM-rendszerrel optimalizálhatók a költségek és az időráfordítás + növelhető az ingatlan értéke is – nem véletlenül preferáljuk mi is irodaházak, kereskedelmi épületek tervezéséhez.

Továbbá:

 • Egészében hatékonyabb ütemezéssel, teljes átláthatósággal rendelkezik a modern irodaház építési projekt, a szakágaknak nem kell egymásra várni a kivitelezés során, nem csúszik meg a projekt.
 • A BIM-rendszerben tervezett és kivitelezett irodaépületek, kereskedelmi épületek egyaránt jobban értékesíthetők a későbbiekben.

Irodaház építés, kereskedelmi épület kivitelezés: magasabb szintre emeljük projektje megvalósítását

A bemutatott BIM-modell tehát egy rendkívül alapos szakmai tervezést tesz lehetővé, amelynek köszönhetően az építési projekt egészében hatékonyan követhető és átlátható lesz. Ez a tervezési struktúra képviseli a jövőt.

Amivel pedig a kivitelezés is magasabb szintre emelhető: az OPEN BOOK projektirányítási modell.

Beruházóként Ön előtt általában két út áll: vagy megbíz egy generálkivitelezőt a tervezés megvalósításával, vagy önállóan oldja meg a projekt tervező feladatokat. Mindkettőnek vannak előnyei és hátrányai: a generálkivitelező esetén ugyan minden egy kézben fut össze, ami praktikus megoldás, viszont körülbelül 40%-os pluszköltségre számíthat, és a kivitelezők személyébe sem szólhat bele. Ha egyedül végzi a projektirányítást, számos műszaki és építészeti kérdésre nem fogja tudni a választ, így biztos, hogy csúszásra és többletköltségekre is számítania kell.

Az OPEN BOOK egyesíti a két modell előnyeit, miközben minimalizálja a hátrányokat irodaépületének kivitelezése során.

Közvetlenül a gyártói ajánlatokkal dolgozunk, egyeztetjük az alvállalkozói listát, figyelembe vesszük és megversenyeztetjük azokat a cégeket, építész szakembereket, mely alapján vélhetően a leghatékonyabban tudjuk kivitelezni a projekt gördülékeny menetét. Mi készítjük el a kivitelezési ütemtervet is, amelynek szakmai betartatásáért felelősséget vállalunk.

Mindezt a generál-kivitelezői költségekhez képest 20-30%-kal alacsonyabb tervezői díjért.

Összegezve: hogyan valósul meg a projektje, ha minket bíz meg irodák / kereskedelmi épületek tervezésével, kivitelezésével?

 • a hosszú távon is korszerű BIM-modellnek megfelelő tervezést végzünk,
 • amelyet a piacon kiemelten előnyösnek számító saját kivitelezési és projektirányítási modellünknek, az OPEN BOOK-nak megfelelően valósítunk meg.

Lépjen kapcsolatba és mi segítünk megvalósítani projektét!