1. Home
 2. >
 3. Szolgáltatások
 4. >
 5. A MŰSZAKI ELLENŐRZÉS FONTOSSÁGA...

A MŰSZAKI ELLENŐRZÉS FONTOSSÁGA ÉPÍTÉSZETI PROJEKTNÉL, ILLETVE AZ ÉPÍTÉSI MŰSZAKI ELLENŐR SZEREPE

Felelősség, biztonság, megbízói képviselet: egy építészeti beruházás során ez a műszaki ellenőrzés három legfontosabb funkciója.

Egy felelős építési műszaki ellenőr tisztában kell, hogy legyen a kötelezően alkalmazandó szabványokkal, a biztonsági és a vonatkozó jogszabályok hatósági előírások tartalmával, illetve azért is ő felel, hogy az építési kivitelezés lépései összhangban történjenek a projekt kezdetétől a végéig.

Emellett, a műszaki vezető az építkezés során folyamatosan figyelemmel kíséri a kivitelezési dokumentum betartatását. Fontos szerepe van az átadás-átvételi procedúrák idején és a munkavédelmi előírások követésében is. Utóbbi azért is lényeges, mert ha felelős műszaki ellenőrzés hiányában bármilyen szakmai minőségi és biztonsági kihágás, baleset történik egy építkezésen a biztonság alkalmazása nélkül , annak következményét a beruházónak kell viselni, és súlyosan sérülhet a megítélése.
A műszaki ellenőrzés tehát nemcsak szolgálja, hanem szükség esetén az is feladata, hogy képviselje a megbízó építtető érdekeit: hogy a legegyszerűbb példát említsük, ő veszi át a kész munkafázisokat, ellenőrzi a felhasznált alapanyagok minőségét, listázza az esetleges hibákat.

Többnyire anyagi megfontolásból bízzák meg, hiszen egy felelős műszaki ellenőr mindent lát, mindenre figyelni tud, és mindent észrevesz, amit a beruházó nem, folyamatosan jelen van, és azzal, hogy betartatja az építési engedélynek, a szerződések szerint foglaltakat, segít minimálisra csökkenteni a csúszás, illetve a pluszköltségek esélyét is.

Milyen meghatározott feladatokat lát el egy felelős építési műszaki ellenőr az építészeti projekt során?

Néhányat már említettünk, most jöjjenek a konkrétumok.

Az építési műszaki ellenőr feladata és felelőssége:

 • felel az építési terület megfelelő állapotban való átadásáért;
 • ellenőrzi az ütemtervet és az építkezés folyamán betartatja azt;
 • építőipari kivitelezési tevékenységre vonatkozó folyamatokat egyenként, külön-külön ellenőrzik a felelős műszaki ellenőri tevékenység során, például ilyen lehet a fa- és fémszerkezetek sérülésmentessége, az energiatakarékosság megvalósítása, a szigetelés vagy éppen a tűzvédelmi előírások betartása is;
 • e-naplóval folyamatosan dokumentálja az építési, szerelési munkaterületen végzett kivitelezés, építkezés feladataihoz tartozó jóváhagyott engedélyezési terveknek haladását (kivitelezési dokumentáció), elvégzi a fedezetkezelővel kapcsolatos adminisztrációt és egyéb felmerülő adminisztratív tevékenységeket is ellát;
 • szervezi az építési kooperációkat;
 • a megbízó képviseletében átvizsgálja a beérkező számlákat, hogy az azon szereplő tételek megfelelnek-e a valóságnak mennyiségi és az építési tevékenységre vonatkozó szakmai minőségi szempontból, illetve a szerződésben foglaltaknak;
 • ellenőrzi a jogerős és végrehajtható építési dokumentációkat a beruházás folyamataiban;
 • elkészíti a szükséges hiba- és hiánylistákat;
 • a műszaki ellenőr feladatai közé tartozik a biztonsági előírások betartásának ellenőrzése, az azokkal kapcsolatos javaslatok;
 • felügyeli azt is, hogy megfelelően elkészültek-e a javítások;
 • még a garanciális időszak vége előtt elvégez egy újabb állapotfelmérést.

Előfordulhat a projekt kivitelezés során az a kellemetlen helyzet, hogy a beruházó szembekerül a tervezővel, bármely megbízott kivitelezővel, alvállalkozókkal esetleg a hatóságokkal, vagy nem mennek a munkafolyamatok szerződések szerint.
Ez építési beruházások során megszokott, műszaki ellenőrzés hiányában azonban semmi nincs ilyenkor a beruházó kezében. Ezzel ellentétben, ha alkalmazunk műszaki ellenőrt a projekt során, neki az is feladata, hogy képviselje a beruházó érdekeit!

A műszaki ellenőrzés szerepe és fontossága tehát nem kérdés.

Elengedhetetlen műszaki ellenőr alkalmazása például:

 • ipari komplexumok,
 • közintézmények,
 • irodaépületek,
 • társas- vagy családi ház tervezés esetén,
 • sőt, számos esetben törvény írja elő, hogy kötelező ellenőrzést végeztetni a beruházás során.

Generálkivitelezés vs. önálló projektszervezés: a műszaki ellenőrzés és tervezés szerepe az Ön építési projektjében

műszaki ellenőrzés

Műszaki ellenőrzés szempontjából nincs különbség abban, hogy egy beruházó a generálkivitelező vagy az önálló projektszervezés mellett dönt. Mindkét esetben nélkülözhetetlen a műszaki ellenőrzést végző mérnöki szakértő felfogadása. A felsoroltak alapján, és mert számos felmerülő műszaki kérdésre a beruházó nem szükségszerű, hogy tudja a válaszokat, valakinek azonban meg kell ezeket adni – ez a személy pedig az építési műszaki ellenőr lesz.

Éppen ezért, mikor valaki úgy gondolja, hogy neki magasak az építési műszaki ellenőr árak és a műszaki ellenőrzésen szeretne spórolni, komoly kockázatnak teszi ki magát az építési témákban laikus résztvevőként. Kiválasztása pontosan annyira lényeges lépés, mint az összes többi építési vállalkozó résztvevővel való helyszíni megállapodás!

Nézzük meg, miért.

Mi a helyzet a Leidecker & Partner megbízása esetén a műszaki ellenőrzéssel?

Saját építési projektmenedzsment szolgáltatásunk az OPEN BOOK, amely ötvözi az egyéni projektszervezés és a generálkivitelezés előnyeit, azonban a jellemző hátrányok, veszélyek nélkül.

Az OPEN BOOK kivitelezési projektmenedzsment részeként egyebek mellett – tervező, alvállalkozók ajánlatainak megversenyeztetése, alvállalkozói lista összeállítása, profi építési műszaki támogatás, ütemterv készítési és betartatása – a műszaki ellenőrzést is elvégezzük, Önnek erre (sem) kell, hogy gondja legyen.


Ugyanígy, gyakran felmerülő probléma a beruházó és a kivitelezők közt, hogy utóbbiak szakzsargonnal kommunikálnak. Mivel a két fél így nem érti egymást, ebből számos konfliktus és kivitelezési hiba adódhat. A folyamatokat felügyelő szakember azonban a kivitelezők nyelvén képes beszélni, ezzel elkerülhetővé téve az esetleges félreértéseket.

ÉPÍTŐIPARI PROJEKTMENEDZSMENT – teljes körű, szakértői szolgáltatás | OPEN BOOK modell

Kérje ajánlatunkat, és akár a szükséges lépésekben, akár első lépéstől az utolsóig segítünk építési projektje megvalósításában!

Felelősségvállalás és bizalom: a kockázatok műszaki ellenőrzéssel csökkenthetők

Mi ideális esetben egy 3 fős csapattal tudjuk biztosítani az építőipari kivitelezési tevékenység elvégzéséhez szükséges építési műszaki ellenőrzés elvégzését. Ezt a gárdát az alábbi szakemberek alkotják:

 • építész műszaki,
 • gépész műszaki,
 • épület-villamosságért felelős műszaki ellenőr.

Ez a csapat szükség esetén egyéb speciális szakértőkkel is kiegészíthető, jellemző például a magasépítési vagy mélyépítészeti szakember megbízása.

Konkrét példák, hogy a műszaki ellenőr tevékenysége működési érthetőbb legyen – Hogyan lesz segítségére a műszaki ellenőrzést végző csapat az építési projekt folyamán?

 1. példa
  • Az alapozás és a földmunka eltakarásra kerülő részénél megfelelő minőségben készült-e el az alapozás; kialakításra került-e a tömör aljtalaj?
 2. példa
  • Került-e vízszigetelő réteg a helyiségek burkolata alá a munka során? Történtek-e mennyiségi hibák, például, került-e valamiből kevesebb beépítésre?
 3. példa
  • A kivitelező bejelenti a pótmunka-igényét, de vajon jogos-e ez a kérés? Reálisak és megfelelőek-e a pótmunka ajánlatban szereplő igények?

Az építési műszaki ellenőr szakemberek az építőipari tevékenység során anyagi és műszaki biztonságot egyaránt nyújtanak Önnek, így ha bármi nem az elképzeléseinek, illetve a megállapodásoknak megfelelően került kivitelezésre vagy betartásra, képviseli az Ön érdekeit, vezeti az építési naplót. Ezzel a munkadíjának akár többszörösét is megspórolhatja vagy visszahozhatja Önnek, ráadásul kompromisszumot kötnie sem kell, hogy olyan projektért fizessen, amelynek eredményével valójában nem elégedett.
Pár szóban érdemes említést tenni a felelős műszaki vezető feladatairól is, akit a kivitelező alkalmaz, tulajdonképpen az ő érdekeit képviseli és a  hivatalos építési engedélyeknek, építési jogszabályoknak és az azzal kapcsolatos szabványoknak megfelelő kivitelezésért felel.

Összegezve lépésenként, a műszaki ellenőrzés szerepe, funkciója az alábbiak miatt lesz fontos Önnek is építési projektje során:

 • Felel a jogszabályban meghatározott kivitelezési terveknek megfelelő projekt előkészítéséért, mind jogi, mind törvényi értelemben a szerződés kötések során is,
 • a dokumentáció, napló, építés dokumentációinak betartatásáért,
 • az e-naplóba történő dokumentációért, építési napló vezetéséért,
 • az átlátható, visszakövethető adminisztrációért,
 • minden egyes építőipari kivitelezési folyamat ellenőrzése külön-külön is,
 • a kivitelezők közti gördülékeny kapcsolattartásért,
 • részvétel a beruházó és a kivitelezők közti kommunikációban,
 • a felelős műszaki ellenőr képviseli a kivitelezőkkel, tervezővel, hatóságokkal szemben is a beruházó érdekeit,
 • ellenőrzi a számlákat, engedélyhez kötött feladatok elvégzését
 • listázza az építés folyamatában az esetleges hibákat,
 • felel azok javíttatásáért,
 • ellenőrzi, hogy a javításra adott ajánlat megfelelő-e,
 • bejegyzések készítése az építési naplóba
 • felelős a vállalt garancia betartatásáért a megrendelő felé,
 • jogszabályok hatósági előírások szabványok betartása
 • és további állapotfelmérést is elvégez még a garancia érvényességi idején belül.

ÉPÍTŐIPARI PROJEKTMENEDZSMENT – teljes körű, szakértői szolgáltatás építészeti tervezéstől, projektirányítástól kezdve az energetikai vizsgálatokon át a műszaki ellenőri feladatokig.

Kérje ajánlatunkat, és akár a szükséges lépésekben, akár első lépéstől az utolsóig segítünk építési projektje megvalósításában!