1. Home
 2. >
 3. Tudástár
 4. >
 5. Tervező kiválasztása: a legfontosabb...

Tervező kiválasztása: a legfontosabb tudnivalók, hogy beruházása ne végződjön ráfizetéssel

Mielőtt felkeresi a tervezőt, érdemes választ adnia néhány kérdésre. Készítsen listát, amit az ajánlatkérésbe is belefoglalhat, így pontosabb, áttekinthetőbb ajánlatot kap majd.

 • Hol található a terület (hrsz.), amelyre építkezni fog?
 • Milyen funkciókat lát majd el az épület?
 • Milyen helyiségekre lesz szükség az épületben?
 • Milyen helyigényei lesznek a berendezéseknek?

Ajánlat a tervezőtől…

Két sarkalatos pont a határidő és a díjazás. Az ember hajlamos arra, hogy a számára leginkább kedvező(nek tűnő) döntést hozza meg, akár csarnok tervezés, építés, akár egyéb kereskedelmi épület kivitelezését szeretné megvalósítani, ám ha valahol, a tervezésnél erre inkább ne alapozzon. Ugyanis a tervezési hiba a beruházás későbbi szakaszában kivitelezési hibaként jelenik meg, ezzel pedig a ráfordítandó pluszköltségek jóval magasabbra rúgnak majd, mint amennyit a tervezésen megspórolt.
Mivel a költségvetés a tervezőasztalon dől el, a meglepetések elkerülése végett mindenképp fontos a lehető legrészletesebb és minél inkább átlátható árajánlat. Ezzel már pontosabban tud kalkulálni a kivitelezésre vonatkozóan is.
Hogyan válasszon tervezőt, ki az ideális jelölt? Lépések, amelyeken mindenképp haladjon végig

 1. Tisztában van-e a tervező az épülettípus sajátosságaival?

Nélkülözhetetlen, hogy rendelkezzen az Ön projektjének megfelelő tapasztalattal, ismerje az adott épülettípus jellemzőit. Jelentős különbség van egy ipari épületekben tapasztalt tervező, illetve egy lakóépületekre specializálódott szakember munkája közt. A különféle tervezési megbízások során teljesen más követelményeknek kell megfelelni, csak a legegyszerűbb példát nézve: míg lapostetős családi ház kevés van, az ipari épületek közt szinte az összes ilyen. De szót ejthetnénk a szükséges helyiségekről, szükséges tér-igényről is. Ha erre figyel, súlyos tervezési hibák kerülhetők el. Ilyen hibák például a nem megfelelő tájolás, az alultervezés vagy épp túltervezés.

 1. Bővítési lehetőségek

A tervezőnek tisztában kell lennie azzal, hogy a körülmények változhatnak, így szükséges lehet az épület bővítése, fejlesztése is. Az pedig, hogy ez ne járjon brutális átépítési költségekkel, a tervező előzetes felelőssége.

 1. Anyaghasználat – a tervező legyen tisztában az elérhető lehetőségekkel

Olyan anyagoknak kell szerepelnie a tervben, amelyek korszerűek és beszerezhetők, a vázolt megoldások pedig kivitelezhetők a gyakorlatban is. Egy olyan tervvel nem menne túl sokra, ami csak papíron állja meg a helyét.
Amire itt még érdemes figyelni…
Ne a tervezői jutalékok és segédletek irányítsák az anyagválasztást! A tervezőnek mindig az Ön, vagyis a lehetséges megbízó érdekeit szükséges szem előtt tartani, és ennek megfelelően kell termékeket választania, a magas színvonal mellett a kivitelezési költségeket is figyelembe véve.

 1. A tervező gondoljon a jövőre is – Ön pedig ez alapján (is) válasszon!

Egy dolog a kivitelezés költsége, és egy másik a fenntartás: egy-egy ráfordított plusz kiadás sok esetben térül meg hosszú távon. A tervezőnek nemcsak azt célszerű figyelembe venni, mi a megbízó jelenlegi igénye, hanem azt is, hogy távlati szempontból mi lesz számára kifizetődő!

 1. Ellenőrzés és visszakövetés

Elsődleges, hogy bízni tudjon abban a tervezőben, akivel végül leszerződik, így érdemes informálódni a korábbi munkáiról. Gyakran nem kerülnek ki referenciák a webes felületekre, de az előzetes tárgyalások folyamán is nyugodtan kitérhet a korábbi tapasztalatokra. Van mód továbbá tervezői felelősségbiztosítás igénylésére – ezt sem érdemes figyelmen kívül hagyni.
Sokan most, hogy több telepfejlesztési pályázat is kiírásra került, elkapkodnák a dolgokat, pedig csak átgondoltan érdemes egy hasonló, nagyobb beruházásba belekezdeni. Sok kellemetlenségtől meg tudja magát kímélni ezáltal a befektető.
*****
Tervezés | Építési projektmenedzsment | Műszaki ellenőrzés

Kérje ajánlatunkat, és a szükséges lépésekben, vagy első lépéstől az utolsóig segítünk projektje megvalósításában!
Dolgozzunk együtt!