1. Home
 2. >
 3. Tudástár
 4. >
 5. A csarnoképítési projekt idővonala,...

A csarnoképítési projekt idővonala, lépései

Egy építési projekt esetén nélkülözhetetlen azzal számolni, hogy a projekt bizonyos konkrét lépések mentén, ütemezett módon kell, hogy megvalósuljon. Ezzel igazából már a beruházás ötletétől kezdve érdemes számolni, pláne, ha csarnoképítési projektről van szó, amely egy speciális terület az építési beruházásokon belül.

A csarnoképítési projekt idővonalának nulladik lépése: pontosan milyen épületre és milyen célból tervez beruházni?

Nem is kérdés, hogy először meghatározásra kerül a beruházás „tárgya”, vagyis az épület jellege: ugyanúgy annak típusa, mint funkciója. Ez nemcsak azért fontos, mert a leglogikusabb nulladik lépés, hanem a tervező kiválasztásában is jelentős szerepe lesz. A csarnokok tervezése és kivitelezése ugyanis számos ponton jelentősen eltér más építési beruházásoktól, mind a tervezőmérnöki munka, mind pedig a kivitelezés tekintetében.

A tervező kiválasztása lényeges pont csarnoképítési projekt esetén

Vonatkozhat raktár-, vagy gyártócsarnokra a beruházás, a kialakítás meghatározza majd a konkrét folyamatokat. Nagyon sok minden dől el már a tervezőasztalon, így mindenképp olyan építésztervező mellett érdemes dönteni, aki megfelelő tapasztalattal rendelkezik ugyanúgy funkcionálisan, mint műszakilag az adott konkrét épülettípusra, és teljes mértékben tisztában van az erre vonatkozó építési előírásokkal.

Csarnoképítési projekt lépésről lépésre

1. Amit még a telek kiválasztása során fontos elvégeztetni


Geodéziai felmérések és talajmechanikai vizsgálatok

Mind a tervezésre, mind a kivitelezésre vonatkoztatva döntő szerepe van, egy megfelelő tapasztalattal bíró építésztervező a geodéziai vizsgálat alapján meg tudja majd határozni, milyen lejtéssel bír a telek, és milyen padlószint kialakítása lenne leginkább ideális.
A talajmechanikai vizsgálat pedig megadja a választ, milyen alapozási módot célszerű választani, szükség van-e a nagyságrendekkel drágább cölöp-alapozásra, hol van a teherbíró talaj szintje, van-e jelen talajvíz, illetve, van-e feltöltés, és ha igen, ennek milyen az összetétele, szükséges-e az eltávolítása?
Fontos figyelembe venni továbbá a HÉSZ-t, azaz a Helyi Építési Szabályzatot.
Ez ugyanis meghatározza, végezhető-e a kiválasztott tevékenység a telken, illetve arra vonatkozóan is szerepelnek benne előírások, hogy hány %-a beépíthető, mekkora a zöldfelület aránya, és milyen mérettel kell rendelkeznie az elő- és oldalkerteknek.
Megkülönböztetünk zöld- és barnamezős beruházásokat, ezek pontos jellemzőit ebben a cikkben gyűjtöttük össze részletesen.

2. Ha kiválasztásra és megvásárlásra került a telek, indul a beruházás tervezési szakasza.

Ahogy fentebb is írtuk, nélkülözhetetlen az adott területen jártas tervezőt választani, hiszen a beruházó is jelentős összeget spórolhat meg azzal, ha olyan szakértőt bíz meg, aki célzottan ipari épületek tervezésével foglalkozik.
4 különböző terv készül majd a folyamat során:

 • koncepció-terv,
 • engedélyezési terv,
 • kiviteli terv,
 • gyártmányterv(ek).

Pontos látványtervet kaphat beruházóként a tervezőtől a BIM digitális épületmodellel: mind a fizikai, mind pedig a funkcionális jellemzőket tartalmazza, azaz Ön jól láthatja rajta mind a szerkezeti, mind pedig a látványelemeket. (Mi is ezzel dolgozunk.)
KÉRJEN AJÁNLATOT IPARI CSARNOKA MEGTERVEZÉSÉRE!
Szakértő, a területen jártas mérnökcsapatunk úgy gondoskodik a beruházásáról, ahogyan elképzelte! Akár csak a tervezést bízná ránk, akár a teljes projektet.

A tervezés nemcsak egy mérnöki folyamat, hanem az engedélyeztetések is ehhez a szakaszhoz tartoznak a csarnoképítési beruházás során!
A szakhatóságokkal minden esetben előre egyeztetve fontos elindítani az engedélyeztetési eljárást, a beruházónak pedig szükséges megvárni az építési engedély kiadását és jogerőre emelkedését. Ehhez az első tervezési szakaszhoz tartozik továbbá a környezetvédelmi előírások pontos megismerése is, ideértve szükség esetén az előzetes környezeti hatástanulmányok elkészíttetését.
Csarnoképítési projekt esetén van még néhány olyan pont, amire a tervezési szakaszban figyelni kell, például az épületszerkezeti jellemzők, a tetőszerkezet tulajdonságai és körültekintő tűzvédelmi tervezés – ezeket részletesen ebből a cikkből ismerheti meg!

3. A csarnoképítés projekt kivitelezési időszaka

Ide tartoznak folyamat-szinten

 • a földmunkák,
 • az alapozási feladatok,
 • a szerkezetépítés,
 • a homlokzat- és tetőburkolás,
 • a homlokzati nyílászárók beépítése,
 • az ipari padló kialakítása,
 • az épületgépészeti munkák elvégzése,
 • az épületvillamossági munkák elvégzése,
 • a beltéri munkálatok, belső nyílászárók, szakipari munkák,
 • az átadás-átvétel lebonyolítása,
 • a használatba vételi engedély, illetve kiviteli terv.

A kivitelezési szakasz indulását megelőzően a legfontosabb kérdés mindig az, hogy generálkivitelező vagy önálló megoldás mellett döntsön

Mindkettőnek megvannak a maga előnyei és hátrányai, így a döntés valóban nem egyszerű a beruházók számára.
Ha a generálkivitelező választása mellett dönt…
Akkor csarnoképítési projektje egy kézben fut össze, a generálkivitelező tárgyal az alvállalkozókkal, és felügyeli a teljes projekt menetét. Önnek az alvállalkozók személyébe sajnos nem lesz beleszólása, abban az esetben sem, ha esetleg tudna megbízhatóbb, olcsóbb, vagy – mert ez is szempont – szimpatikusabb szakembert egy adott feladatra. Emellett, a generálkivitelező díja meglehetősen drága, a legtöbb beruházót főként ez szokta eltántorítani…
Ha az önálló kivitelezés mellett dönt…
A házon belüli megoldások mindig olcsónak tűnnek, de ez sajnos, mondhatjuk, hogy illúzió. A kivitelezési szakaszban ugyanis számos olyan műszaki kérdés merülhet fel, amire nem fogják tudni házon belül a választ, és igen magas csúszások szokták jellemezni ezeket a megvalósításokat. Az emiatt keletkező többletköltségekről nem is beszélve, amelyek a generálkivitelezői díjon is túlmutathatnak!
A választás tehát nem egyszerű, hiszen a beruházóban folyton ott van a kérdés, mégis, melyik kezét harapja meg?

Egyedi megoldás a kettő ötvözete: az általunk fejlesztett OPEN BOOK kivitelezési projektvezetés-modell

Az OPEN BOOK-tól egyszerre kapja meg a beruházó a generálkivitelező adta biztonságot és szakértelmet, komplex generáltervezéstől a műszaki ellenőrzésig. Egyetlen szakértő csoport kezében fut össze minden, miközben az alvállalkozók személyébe beruházóként beleszólhat, megversenyeztetjük a lehetséges szakembereket. Közvetlenül a gyártói ajánlatokkal dolgozunk, elkészítjük a kivitelezési ütemtervet, amelynek betartatásáért maximális felelősséget vállalunk.

 • Az OPEN BOOK díja ráadásul a generálkivitelezői megbízásokhoz képest 20-30%-kal kevesebbe kerül a beruházónak.

4. Néhány szóban a műszaki ellenőrzés fontosságáról

Még kisebb projektek esetén is elengedhetetlen a műszaki ellenőrzés, hiszen ez a teljes kivitelezési szakaszt végig kíséri: a műszaki ellenőr felelős érte, hogy a projekt megvalósuljon, a csarnok időben átadásra kerüljön, olyan minőségben, ahogy az elvárható, időben, ráfizetés nélkül és minden szükséges szabályozásnak megfeleltetve.
A műszaki ellenőrzés a projekten belül is rendelkezik egy saját idővonallal, amely az alábbiakat takarja:

 • A kivitelezés minőségi ellenőrzése,
 • az ütemterv biztosítása és folyamatos ellenőrzése, betartása,
 • a kivitelezés dokumentációja e-naplón keresztül,
 • a fedezetkezelővel kapcsolatos adminisztráció,
 • építési együttműködések (kooperációk szervezése),
 • a szakági munkák minőségi és mennyiségi ellenőrzése, illetve a számlákon szereplő összegek összehasonlítása a ténylegesen megvalósult munkákkal,
 • a kivitelezői dokumentáció ellenőrzése,
 • a munkavédelmi előírások betartatása az építkezésen,
 • a hiba- és hiánylisták vezetése,
 • átadás-átvételi eljárás lebonyolítása,
 • hibák javítása és a javítások ellenőrzése,
 • a garanciális időszak lejárta előtt az állapotfelmérés elvégzése.

A műszaki ellenőr a beruházót is képviseli, folyamatos kapcsolatot tartva a kivitelezőkkel, épp ezért, ideális esetben egy három fős műszaki ellenőr-csapat biztosítja ezt a feladatkört: az építész műszaki ellenőr, a gépész műszaki ellenőr és az épületvillamossági műszaki ellenőr.
Természetesen az OPEN BOOK-modellnek is részét képezi a műszaki ellenőrzés, amely folyamatban a szakértő műszaki ellenőrök a beruházó „szeme” lehetnek olyan tényezők vonatkozásában is, amelyhez a beruházó nem rendelkezik megfelelő jártassággal.
Építészeti tervezés – telek-felmérés – kivitelezési projektvezetés – teljes műszaki ellenőrzés: csarnoképítési projektjét a beruházás ötletétől a használatba vételig rábízhatja szakértő csapatunkra.

AJÁNLATKÉRÉS MOST