1. Home
 2. >
 3. Tudástár
 4. >
 5. Miért lehetnek hatalmas különbségek...

Miért lehetnek hatalmas különbségek két kivitelezői ajánlat közt?

TERVEZÉS, TERVEZÉS, MAJD A NAGY PILLANAT: MENNYIBE IS KERÜLNE AZ ÉPÍTÉSI TERVEK MEGVALÓSÍTÁSA?

Miért lehetnek hatalmas különbségek két kivitelezői ajánlat közt?

Minden kivitelező alapvető érdeke, hogy az ajánlata a lehető legkevésbé legyen összehasonlítható más kivitelezőkével. Éppen ezért, amikor csak lehetséges, javaslatokat tesznek eltérő műszaki megoldásokra, javasolnak más márkákat és típusokat. Ezzel ráadásul további előnyre is szert tesznek: ajánlani tudják azt a beszerzési forrásukat, akitől jobb árakon vásárolhatnak, vagyis kedvezőbb önköltségi árat érhetnek el.

Kivitelezői ajánlat kérése – a 4 lehetséges mód

 1. Nincs még terve, csak elképzelése, így egy-egy becslést kér a kivitelezőktől.
  Mivel Ön beruházóként egyáltalán nem tudja, melyik kivitelező milyen műszaki tartalmat áraz be, ez nem épp takarékos megoldás… Ha nem épített 4-5 ugyanilyen épületet az elmúlt pár évben, és nincs tisztában a pontos kivitelezési költségekkel, a kivitelezők önmaguk számára itt a lehető legnagyobb biztonsági tényezővel számolnak.
  Az eredmény: össze nem hasonlítható ajánlatok, alma-szilva-körte-barack árak.
 1. Engedélyes tervre kér ajánlatot.

Ezeknek a terveknek a sajátossága, hogy itt még csak az építész tervező rajzol. A többi társtervező, például statikus, épületgépész, közműves, épületvillamossági szakértő még egy maximum pár oldalas leírást ad csak, jellemzően valamilyen sablon alapján. Rajzolni, számolni ebben a fázisban nekik még nem igazán kell.
Ezeknek a dokumentumoknak birtokában, az ajánlathoz már tudnak valamennyire kalkulálni a kivitelezők, de az építészeten kívüli többi szakág inkább csak becslés lesz, hasonlóan az előző kategóriához, számukra meglehetősen nagy biztonsági tényezőkkel. Ráadásul itt még nincs is vége az Ön, azaz a beruházó számára kétséges kérdéseknek: hiába adja le az engedélyes tervet és kér rá ajánlatot, amikor már minden társtervező rajzol, valószínűleg ki fognak derülni olyan problémák és ütközések, amelyek miatt az építész terveken is módosítani kell majd. Minden ilyen esettel, amellyel a beruházói igény is módosulhat, színre lép minden beruházó rémálma, a pótmunka is. Ezek pedig mind olyan tételek, amelyeket a kivitelezők még inkább borsos árakon adnak el Önnek, hiszen itt a legtöbb esetben nincs választás, el kell fogadni, meg kell rendelni tőlük.
Konklúzió: amennyiben teheti, sose írjon alá kivitelezési szerződést engedélyes tervre vonatkozóan! Az ajánlatok szintén alma-körte-szilva árakat tartalmaznak.

 1. Tender tervre kér ajánlatot. Kidolgozottságát tekintve az engedélyezési és a kiviteli tervek közt helyezkedik el. Ekkor már nemcsak az építész, hanem a fent említett összes társtervező is rajzol, például a főbb nyomvonalakat, illetve kiszámolják a berendezések és gépek szükséges teljesítményét is. Ezekből világos lesz ezek mérete és súlya, ami például egy födémre kerülő eszköz esetén nagyon fontos; így már nagyságrendileg kalkulálhatók szakágakra bontva is a költségek. Ezen tervek kidolgozottsági foka mindig egyedi megbeszélés kérdése.
  Az ajánlatok könnyebben összehasonlíthatók: alma-körte árak szerepelnek bennük.
 1. Kiviteli tervre kér árajánlatot.
  Ez komoly biztonságot adhat Önnek, és jó hír, hogy itt relevánsan össze is tudja majd hasonlítani a kapott kivitelezési ajánlatokat. Az összes terv, minden szakágra kiterjedően, teljesen készen van ekkorra, és pontosan definiáltak a felhasználandó építőanyagok, egyéb termékek is. (Nem mindegy, hogy kínai vagy egy neves német gyártó lámpáival számol; ahogy az sem, hogy az ipari kapuból kínait választ-e vagy például Hörmann-t.) Emellett, az anyagmennyiségek is pontosan mérhetők, definiáltak a gépek és berendezések típusai, teljesítményei, mennyiségei, méretei. Így arra is jó esélye van, hogy a pótmunkákat elkerülje.
  Minden kivitelező ugyanazt a minden részletre kiterjedő műszaki tartalmat árazza be, és bár tehetnek javaslatokat, a tervre egészében adott díjazást is tartalmaznia kell az ajánlatnak.
   Ez az ajánlatkérési mód eredményezi az egyetlen alma-alma, vagyis pontosan összehasonlítható kivitelezési ajánlatokat.

Extra tipp: kivitelezési szerződéshez küldött mellékletként kizárólag a kiviteli terveket, illetve a kiviteli tervek alapján készült pontos költségvetést javasoljuk.

Építési beruházás: komplex megoldás a projektjéhez!

Tervezéstől a kivitelezésen át a műszaki ellenőrzésig, teljes körűen segítünk Önnek építési projektjében. Saját építési projektmenedzsment modellünk, az Open Book lehetővé teszi, hogy Ön teljes biztonságban tudja beruházását, a klasszikus generálkivitelezők díjaihoz képest ráadásul számottevően olcsóbb és megbízhatóbb konstrukcióban.

Amennyiben segítségre van szüksége, tervezéstől az átadásig, vagy csak egyes projektszakaszokban, keressen minket bizalommal. Saját építési projektmenedzsment modellünket, az OPEN BOOK-ot alkalmazva kifejezetten beruházó-barát megoldásokat kínálunk.

Tudjon meg többet róla építési projektjéhez, tervezéstől a kivitelezésig: OPEN BOOK
*****
Tervezés I Építési projektmenedzsment | Műszaki ellenőrzés
Kérje ajánlatunkat, és a szükséges lépésekben, vagy első lépéstől az utolsóig segítünk projektje megvalósításában!
Dolgozzunk együtt!